Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η Ε.Ε. θέλει να κάνει υποχρεωτικό το σύστημα αυτόματου περιορισμού ταχύτητας σύμφωνα με τα νόμιμα όρια από το 2022


      Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι από το 2022 όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλίζονται με συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, μεταξύ

των οποίων και το ISA (Intelligent Speed Assistance). Το συγκεκριμένο σύστημα αναλαμβάνει να περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος ανάλογα με το όριο ταχύτητας που ισχύει στην περιοχή που αυτό κινείται. Χρησιμοποιώντας το σύστημα GPS και κάμερες στο μπροστινό τμήμα, το ISΑ αναλαμβάνει να μειώνει την ταχύτητα, όταν αντιληφθεί ότι αυτή έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια, όχι με την ενεργοποίηση των φρένων, αλλά με την διακοπή της τροφοδοσίας του κινητήρα. Για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ο οδηγός μπορεί στιγμιαία να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο, με απότομη βύθιση του πεντάλ του γκαζιού.

   Επίσης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων από το 2022 με σύστημα που ενεργοποιεί τον κινητήρα μόνο μετά από μέτρηση της αναπνοής του οδηγού, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αυτός δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ, όπως και με ένα νέο σύστημα που θα καταγράφει τις ενδείξεις του κινητήρα και των υπόλοιπων συστημάτων του οχήματος, παρόμοιο με τα γνωστά “μαύρα κουτιά” των αεροσκαφών, προκειμένου να διαλευκαίνονται δύσκολες περιπτώσεις ατυχημάτων. Τέλος, υποχρεωτικό θα είναι και το σύστημα που ανιχνεύει το πότε η προσοχή του οδηγού αποσπάται από την οδήγηση, συνήθως κάνοντας χρήση του κινητού του τηλεφώνου, αλλά και το αν αυτός εμφανίζει σημάδια κούρασης ή υπνηλίας.





Πηγή: Fortune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου