Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ποινή ως και 10 χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει ο πρώην CEO της VW στη Γερμανία για το dieselgate

Ο πρώην CEO της Volkswagen κ. Martin Winterkorn
   Ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες απήγγειλε η Γερμανική Εισαγγελία του Braunschweig εναντίων του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Volkswagen κ. Martin Winterkorn, σχετικά με σκάνδαλο με τις παράνομες συσκευές ελέγχου των εκπομπών που βρέθηκαν σε πετρελαιοκίνητα
μοντέλα της εταιρείας, γνωστό και ως dieselgate. Αν και οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες και για ακόμη τέσσερα στελέχη της Volkswagen, καθώς και για 36 υπαλλήλους της ως εμπλεκόμενους στην συγκεκριμένη απάτη, στον κ. Winterkorn φαίνεται να αποδίδεται η μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς, σύμφωνα με την μέχρι τώρα δικογραφία, αυτός φαίνεται να έχει διαπράξει ιδιαίτερα σοβαρή απάτη, να έχει παραβιάσει τον νόμο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και να έχει επίσης παραβιάσει τους όρους της εμπιστευτικής εμπιστοσύνης. Για όλα τα παραπάνω αδικήματα η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον πρώην διευθύνων σύμβουλο της Volkswagen είναι 10 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με τους Γερμανούς Εισαγγελείς, η απάτη από πλευράς της Volkswagen είχε διαρκέσει σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία και ο κ. Winterkorn θα μπορούσε να την σταματήσει νωρίτερα από ότι έκανε, ενώ οι αρμόδιες Αρχές ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη απάτη τον Μάιο του 2014, αλλά δεν έσπευσε να τις ενημερώσει.

   Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ήδη κατηγορήσει πέρσι τον κ. Winterkorn για συνομοσία και απάτη κατά συρροή, καθώς ήταν ενήμερος για τις παράνομες συσκευές στα μοντέλα της Volkswagen, τόσο τον Μάιο του 2014, όσο και τον Ιούλιο του 2015, και παρόλα αυτά προσπάθησε με δόλο να λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εισαγωγή τέτοιων μοντέλων στη χώρα. Μάλιστα, η Volkswagen αναγκάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 να παραδεχθεί επισήμως ότι τα μοντέλα της ήταν εξοπλισμένα με τέτοιες παράνομες συσκευές που αναλάμβαναν να μειώνουν τα επίπεδα των εκπομπών κατά τη διάρκεια μετρήσεων.
  





Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου