Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Editorial: Ιστορικά Οχήματα - Κάντε το (επιτέλους) όπως στην Κύπρο

φωτογραφία: Hellenic Motor Museum

   Οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας μας, παρουσιάζουν με απίστευτη συνέπεια μία τάση να πρέπει να… ανακαλύψουν την Αμερική, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η περίπτωση των ιστορικών οχημάτων δεν θα μπορούσε φυσικά να διαφέρει. Ως γνωστόν, τα
Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών με “μαγικό” τρόπο απαγόρευσαν εντελώς την κυκλοφορία οχημάτων με ιστορικές πινακίδες, πέραν των λιγοστών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις Λέσχες κάθε χρόνο, όταν το 2017 δημοσίευσαν την υπ’ αρ. Α’ οικ. 55972-3112 Κ.Υ.Α. Από τότε, πολλές δηλώσεις έχουν γίνει, κυρίως από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, για επανεξέταση του καθεστώτος κατοχής, συντήρησης και κυκλοφορίας ιστορικών οχημάτων στην χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι μάλλον τα “μυαλά” του Υπουργείου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο “σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα” ή ίσως δεν θέλουν να βρεθεί μία λύση σε αυτό.

   Και αυτό γιατί, όχι πολύ μακριά, στην Κύπρο, πρόκειται σύντομα να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση σχετικά με τα ιστορικά οχήματα που υπάρχουν κυκλοφορούν εκεί. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο σχετικά με τα “παλαιά οχήματα” προβλέπει ότι αυτά μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά χωρίς κανέναν περιορισμό, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να πληρώσει το 45% των τελών κυκλοφορίας που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα οχήματα με κινητήρα ίδιου κυβισμού. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δώσει μία ακόμη επιλογή στους κύπριους ιδιοκτήτες ιστορικών οχημάτων, αυτή της πληρωμής 25 ευρώ ετησίως για τέλη κυκλοφορίας ανεξαρτήτως του κυβισμού του οχήματος, με τον περιορισμό ότι αυτά θα κυκλοφορούν μόνο τα σαββατοκύριακα και μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες εθνικών αργιών.
   Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στις νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών σχετικές με την κατοχή και κυκλοφορία ιστορικών οχημάτων, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου ο σχετικός Νόμος δεν χρειάζεται καν μετάφραση. Θα μπορούσε (που λέει ο λόγος) να κατατεθεί σχεδόν αυτούσιο το Κυπριακό νομοσχέδιο στην Ελληνική Βουλή και να δοθεί ένα τέλος στο πολιτιστικό αυτό έγκλημα που το Υπουργείο Μεταφορών συνεχίζει να διαπράττει τα τελευταία δύο χρόνια εις βάρος των ιστορικών οχημάτων της χώρας μας. Γιατί, ως γνωστόν, στα πλαίσια σωστής συντήρησης ενός οχήματος είναι και η κυκλοφορία του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς δεν νοείται συντήρηση με πλήρη ακινητοποίηση και με συμμετοχή σε δύο ή τρία ράλι αντίκα κάθε χρόνο. Απλά, όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται καμία διόρθωση στην απαράδεκτη αυτή Κ.Υ.Α. του 2017, τόσο τα σενάρια που μιλάνε για άλλους λόγους οι οποίοι ώθησαν το Υπουργείο να εκδώσει την Κ.Υ.Α. κερδίζουν "πόντους".



Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου