Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Πώς το σύστημα ψεκασμού νερού στην BMW M4 GTS αυξάνει την ιπποδύναμή της κατά 49 άλογα (+video)


   Το διαδικτυακό κανάλι Engineering Explained δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος ψεκασμού νερού (water injection system) της Bosch που υπάρχει στην BMW M4 GTS. Πρόκειται για ένα σύστημα που τοποθετείται για πρώτη
φορά σε μοντέλο παραγωγής και το οποίο καταφέρνει να αυξάνει την ιπποδύναμη του twin-turbo εξακύλινδρου κινητήρα κατά 49 ίππους, από τα 431 άλογα της M4 στα 493 άλογα της M4 GTS. O κύριος ρόλος του συστήματος αυτού είναι η μείωση της θερμοκρασίας του μείγματος αέρα – καυσίμου πριν αυτό εισαχθεί στον θάλαμο καύσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο ψεκασμό νερού στο μείγμα, το οποίο εξατμίζεται ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό την θερμοκρασία. Με τον πυκνότερο αέρα και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται με τον τρόπο αυτό, οι μηχανικοί της BMW μπόρεσαν να αυξήσουν την πίεση λειτουργίας του υπερσυμπιεστή από τα 17,2 PSI στην περίπτωση της M4, στα 21,6 PSI στην M4 GTS, εξού και η αυξημένη κατά 49 άλογα ιπποδύναμη της τελευταίας.
   Πέραν της αύξησης της ιπποδύναμης, το σύστημα ψεκασμού νερού έχει πολλαπλά οφέλη στην λειτουργία του κινητήρα, αφού η χαμηλότερη θερμοκρασία του μείγματος αέρα – καυσίμου στον θάλαμο καύσης μειώνει την πιθανότητα φαινόμενων πρόωρης ανάφλεξης, ενώ παράλληλα μειώνει και το θερμικό σοκ στα πιστόνια, στις βαλβίδες εξαγωγής, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς. Στην περίπτωση της BMW M4 GTS, έχει προστεθεί ένα ντεπόζιτο όπου αποθηκεύεται το απαραίτητο απιονισμένο νερό για την λειτουργία του συστήματος, το οποίο τίθεται σε λειτουργία μόνο όταν ο κινητήρας ξεπερνά τις 5.000 σ.α.λ.






Πηγή: Engineering Explained

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου