Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Νέο σύστημα της Bose υπόσχεται την “ακύρωση” των θορύβων από το δρόμο στο εσωτερικό των αυτοκινήτων (+video)


   H νέα τεχνολογία QuietComfort Road Noise Control της Bose σχεδιάστηκε με σκοπό να “σβήνονται” οι ενοχλητικοί για τους επιβάτες ήχοι από το δρόμο που εισέρχονται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από την Bose σε
ακουστικά ηχεία της, σκοπός της οποίας είναι η ανίχνευση του ανεπιθύμητου θορύβου και η δημιουργία κατάλληλου ήχου που ουσιαστικά εξουδετερώνει τον θόρυβο αυτό. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και το σύστημα QuiteComfort Road Noise Control στην περίπτωση των αυτοκινήτων, το οποίο συνεργάζεται με το ηχοσύστημα της καμπίνας, ενώ διαθέτει μικρόφωνα, ειδικά επιταχυνσιόμετρα, καθώς και ένα κατάλληλο λογισμικό επεξεργασίας των δεδομένων που καταγράφουν τα τελευταία. Τα επιταχυνσιόμετρα είναι εγκατεστημένα στο σασί του αυτοκινήτου, καταγράφοντας τις δονήσεις που προκαλούνται σε αυτό από το οδόστρωμα και οι οποίες δημιουργούν ανεπιθύμητους θορύβους. Οι πληροφορίες αυτές επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που έχει αναπτύξει η Bose, ο οποίος αναγνωρίζει τις δονήσεις εκείνες που προκαλούν ανεπιθύμητους θορύβους, υπολογίζοντας τον κατάλληλο ήχο για την εξουδετέρωσή τους. Ο ήχος αυτός παίζεται από τα ηχεία του ηχοσυστήματος, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην μπορούν να αντιληφθούν τους θορύβους.

   Η Bose υπολογίζει ότι το εξελιγμένο αυτό σύστημά της QuiteComfort RNC θα ξεκινήσει να τοποθετείται από αυτοκινητοβιομηχανίες σε μοντέλα παραγωγής από το τέλος του 2021. Αυτό θα βοηθήσει τους σχεδιαστές και μηχανικούς να δημιουργήσουν ελαφρύτερα αυτοκίνητα, αφού σήμερα η ηχομόνωση των καμπινών απαιτεί την τοποθέτηση πολλών ηχομονωτικών υλικών, τα οποία αυξάνουν το βάρος, άρα και την κατανάλωσή τους. Ήδη σε διάφορα σημερινά μοντέλα υπάρχουν διαθέσιμα τα συστήματα Engine Harmonic Cancellation και Engine Harmonic Enhancement της Bose, που με την ίδια φιλοσοφία εξαλείφουν τον θόρυβο του κινητήρα ή μετατρέπουν κατάλληλα το ηχητικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του που φτάνει στα αυτιά των επιβατών.






Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου