Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι όμιλοι VW και PSA σκέφτονται να καταργήσουν τα μικρά τους μοντέλα


   Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην αυτοκινητοβιομηχανία την προσεχή δεκαετία, φαίνεται να είναι και η συρρίκνωση της κατηγορίας μοντέλων Mini (γνωστή και ως Κατηγορία A) που αφορά τα μικρά αυτοκίνητα πόλης. Σε πρόσφατο άρθρο του
Automotive News Europe, οι όμιλοι Volkswagen και PSA εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν θα συνεχίσουν να παράγουν μικρά μοντέλα. Από πλευράς του γερμανικού ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος αυτού Herbert Diess διαμαρτύρεται για τα αυστηρότερα όρια εκπομπών που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το 2020, με τα μικρά μοντέλα να μην φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να συμβαδίσουν με αυτά. Για παράδειγμα, προκειμένου το VW Up! να μπορέσει να πληροί τα όρια εκπομπών που θα ισχύουν το 2030, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του κατά περίπου 3.500 ευρώ σε σχέση με την σημερινή του που ξεκινά κατά μέσο όριο από τα 11.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει την τιμή του σχεδόν απαγορευτική για ένα αυτοκίνητο πόλης.

   Από πλευράς PSA Group, o επιχειρηματικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου κ. Maxime Picat δήλωσε σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιανουάριο ότι “η ικανότητα για όλες τις εταιρείες να σημειώνουν κέρδος από την κατηγορία των μικρών μοντέλων βρίσκεται υπό πίεση, λόγω των τεχνολογιών με τις οποίες πρέπει αυτά να εξοπλίζονται”. Μάλιστα, το εργοστάσιο στην Τσεχία όπου κατασκευάζονται τα Peugeot 108 και Citroen C1, παράλληλα με το Aygo της Toyota, φαίνεται ότι θα περάσει στον πλήρη έλεγχο της τελευταίας από το 2021, κάτι που πιθανότατα θα σηματοδοτήσει και το τέλος παραγωγής των μικρών μοντέλων των δύο γαλλικών εταιρειών.
   Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό η Opel ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγή του δικού της μικρού μοντέλου, του Adam.






Πηγή: Automotive News Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου