Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδόν στο μισό αυτής


   Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΑΑΑ στις ΗΠΑ διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζεται η αυτονομία των πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα αυτής

έδειξαν ότι το κρύο μειώνει πολύ περισσότερο την αυτονομία αυτών, σε σχέση με τη ζέστη. Πιο συγκεκριμένα, σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος -6,6οC η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 41%, λόγω διαφόρων παραγόντων ανάμεσα στους οποίους και η χρήση του κλιματιστικού για τη θέρμανση της καμπίνας τους, ενώ σε θερμοκρασίες 35oC η αυτονομία μειώνεται αντίστοιχα κατά 17%, επίσης κυρίως λόγω της  χρήσης του κλιματιστικού για την ψύξη του εσωτερικού τους. Αν δεν χρησιμοποιείται σε καμία από τις δύο περιπτώσεις το σύστημα κλιματισμού, τότε αποδεικνύεται ότι στους -6,6οC η μείωση της αυτονομίας κυμαίνεται στο 12%, ενώ στους 35οC η αυτονομία μειώνεται μόλις κατά 4%.
   Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας χρησιμοποιήθηκαν τα ηλεκτρικά μοντέλα 2018 BMW i3s, 2018 Chevrolet Bolt, 2018 Nissan Leaf, 2017 Tesla Model S 75D και 2017 VW e-Golf. Από τα πέντε αυτά μοντέλα, την μεγαλύτερη μείωση στην αυτονομία του παρουσίασε το BMW i3s το οποίο με χρήση κλιματισμού στις κρύες συνθήκες παρουσίασε μείωση αυτής κατά 50%, ενώ στις θερμές συνθήκες η αυτονομία του μειώθηκε κατά 20%. Αντίθετα, την μικρότερη μείωση αυτονομίας επέδειξε το Nissan Leaf με χρήση κλιματισμού, τόσο στις κρύες, όσο και στις θερμές συνθήκες.

  



Πηγή: AAA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου