Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Editorial: Ας διδαχθούμε τουλάχιστον από τα λάθη που έγιναν στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι για να μην επαναληφθεί μία παρόμοια στο μέλλον



   Συνήθως αυτήν την εποχή κάθε χρόνο ανυπομονούμε να φτάσει η ώρα της πολυπόθητης άδειας, με κάποιους να απολαμβάνουν ήδη τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως και όπου μπορεί καθένας μας. Φέτος, όμως η πρόσφατη εθνική τραγωδία στο Μάτι της Αττικής έρχεται να επισκιάσει την
ανεμελιά των διακοπών και της καλοκαιρινής χαλάρωσης, αφού, έστω και υποσυνείδητα το μυαλό πάει στους αδικοχαμένου νεκρούς που χάθηκαν με τραγικό τρόπο και στις οικογένειες που βιώνουν το χαμό των συγγενικών προσώπων τους. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το πώς μπήκε η φωτιά ή για το ποιος φταίει, απλά ελπίζω κάποιοι που σίγουρα φέρουν ευθύνη για το ό,τι έγινε να δείξουν το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας και να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Επειδή, όμως, “ουδέν κακόν αμιγές καλού” η συγκεκριμένη τραγωδία ήταν η αιτία να ειπωθούν στα Μ.Μ.Ε. αρκετά ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές, αλλά και από ειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, που δυστυχώς τους δίνεται δημόσιο βήμα μόνο μετά από τέτοια γεγονότα. Τις συμβουλές αυτών πρέπει όλοι μας να επεξεργαστούμε μέσα μας, προκειμένου να αλλάξει η συμπεριφορά μας και ο τρόπος σκέψης μας προς το καλύτερο. Όπως ακριβώς κάνουν και οι κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών μετά από μία πτώση μοντέλου τους, οι οποίες αναζητούν τυχόν προβλήματα και αστοχίες που οδήγησαν στην πτώση του, προκειμένου να βελτιώσουν όλα τα υπόλοιπα που πετούν και να μην σημειωθεί το ίδιο περιστατικό ξανά.
   Πιο συγκεκριμένα, πρέπει (επιτέλους) να γίνει σε όλους τους οδηγούς κατανοητό ότι η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) στους αυτοκινητόδρομους επιβάλλεται να μένει πάντα ανοικτή! Φωτογραφίες από μπλοκαρισμένα οχήματα της Πυροσβεστικής, αλλά και ασθενοφόρα, στη ΛΕΑ έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, ακόμη και σε ξένα μέσα, καταδεικνύοντας περίτρανα την φιλοσοφία του νεοέλληνα εκείνου που εν έτη 2018 το μόνο που τον νοιάζει εξακολουθεί να είναι το τομάρι του και να κάνει την δουλίτσα του εύκολα και γρήγορα, αδιαφορώντας για το αν κάποιος θα πεθάνει τελικά εξαιτίας της παράνομης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς του ή για το αν κάποιος θα χάσει την περιουσία του και τους κόπους μιας ζωής. Και για τους πονηρούς που δικαιολογούνται ότι θα κάνουν στην άκρη μόλις αντιληφθούν μποτιλιάρισμα, απλά να ξέρουν απλά ότι όταν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα προλάβουν να μπουν στην δεξιά λωρίδα και τελικά θα εγκλωβιστούν την ΛΕΑ.
   Αναδείχθηκε, επίσης, και το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζουν όλες αυτές οι άναρχα δομημένες και ρυμοτομημένες περιοχές που διαθέτουν δαιδαλώδες οδικό δίκτυο, με ιδιαίτερα μικρό πλάτος δρόμου και πλήρη ανυπαρξία πεζοδρομίων, έστω και μη διαμορφωμένων. Δυστυχώς η εικόνα αυτή αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την επαρχεία και είναι χρέος της εκάστοτε και κατά τόπους πολιτείας, είτε αυτή λέγεται Δήμος, είτε Περιφέρεια, είτε Υπουργείο, να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις του οδικού δικτύου και να καταστρέψει άμεσα αυθαίρετα δομημένες μάντρες και κατασκευές, τουλάχιστον τώρα που οι μνήμες είναι ακόμη νωπές και δεν θα υπάρχουν οι δυστυχώς αναμενόμενες αντιδράσεις.
   Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά στο Μάτι, με τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους που έπνεαν, πρωτοφανείς για τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και την διεύθυνση που είχαν, σε συνδυασμό με την ύπαρξη άναρχα δομημένου οικιστικού ιστού μέσα σε ιδιαίτερα εύφλεκτα δέντρα, και το ελλιπές οδικό δίκτυο, αποτέλεσε μία ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για να ελεγχθεί. Πιθανότατα και οι αρμόδιες Αρχές, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην λειτουργία της Λ. Μαραθώνος ως αντιπυρική ζώνη, κάτι που, όμως, όπως εξήγησαν ειδικοί, είχε ακυρωθεί εξαρχής από την κατασκευή της την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Και αυτό γιατί, αντί να αποξηλωθούν όλα τα πεύκα σε απόσταση 20 μ. εκατέρωθεν αυτής και να φυτευτούν είδη πιο βραδύκαυστων δέντρων, οι τότε εργολάβοι, φύτευσαν νέα πεύκα στις δύο πλευρές της, τα οποία φυσικά μεγάλωσαν, συγκλίναν μεταξύ τους και αποτέλεσαν σήμερα μια “γέφυρα” για πηδήσουν οι φλόγες από την πλευρά του βουνού, στην πλευρά του οικισμού.

   Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζω η συγκεκριμένη καταστροφή να μας κάνει όλους μας καλύτερους ανθρώπους, πιο νομοταγείς και πιο ενημερωμένους, ιδίως όταν πρόκειται να κατασκευάσουμε κάτι, είτε αυτό λέγεται δρόμος, είτε σπίτι. Όσον αφορά τους αιρετούς, ανεξαρτήτου αξιώματος και αν αυτοί κατέχουν, ας αναλογιστούνε ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας καταστροφής είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο, από το όποιο “πολιτικό κόστος” συνεπάγεται η επιβολή του Νόμου για όλους ανεξαρτήτως. Σίγουρα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι ιδιαίτερα απείθαρχο, αλλά είναι υποχρέωση όλων των αιρετών να βάλουν σε τάξη και να οργανώσουν αυτή τη χώρα. Μόνο τότε ο θάνατος των συμπολιτών μας αυτών θα έχει βοηθήσει τουλάχιστον στην αποτροπή παρόμοιων τραγωδιών.


Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου