Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

H Toyota γιορτάζει τα 20 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου υβριδικού Prius



   Φέτος,  η  Toyota ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 20 χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης γενιάς του Prius το 1997, του γνωστού πρωτοποριακού υβριδικού μοντέλου της. Όλα ξεκίνησαν το 1993, όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας θέλησαν μέσα από ένα νέο πρόγραμμα G21 Project να δημιουργήσουν ένα “αυτοκίνητο για τον 21ο αιώνα”. Αρχικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν να δημιουργήσουν μία νέα τεχνολογία που να αυξάνει την οικονομία καυσίμου κατά 1,5 φορές σε σχέση με την κατανάλωση των συμβατικών κινητήρων, ενώ στη συνέχεια ο συγκεκριμένος στόχος αυξήθηκε στις 2 φορές.
   Η εταιρεία τελικά επέλεξε να προχωρήσει με την εξέλιξη ενός υβριδικού συστήματος το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε πρωτότυπο μοντέλο στην Διεθνή Έκθεση του Τόκιο το 1995. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο όχημα διέθετε έναν D4 κινητήρα 1,5 λίτρων, με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων και έναν πυκνωτή που έπαιζε τον ρόλο συσκευής αποθήκευσης ενέργειας. Με την βοήθεια ενός συστήματος αυτόματης απενεργοποίησης και ενεργοποίησης του κινητήρα, όταν το όχημα βρισκόταν σταματημένο, το αργότερα γνωστό ως start/stop engine, η κατανάλωση του πρωτότυπου υβριδικού μοντέλου έφτανε τα 3,34 λίτρα/100χλμ.
   Το μοντέλο παραγωγής παρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα ως το Prius, αποτελώντας το πρώτο αυτοκίνητο υβριδικής τεχνολογίας μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Η πρώτη γενιά του Prius κατάφερε τελικά να διαθέτει κατανάλωση ελαφρώς αυξημένη από το υβριδικό πρωτότυπο μοντέλο στα 3,43 λίτρα/100χλμ.

Πηγή: carscoops.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου