Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Φοιτητές στην Ολλανδία κατασκεύασαν ένα βιοδιασπώμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο



   Το Lina αποτελεί ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο κυρίως από φυτά και ζαχαρότευτλα, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις επιβάτες, ενώ η τελική του ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 80 χ.α.ώ. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό μοντέλο που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου Eindhoven University of Technology της Ολλανδίας.
   Το αμάξωμα, το σασί και το εσωτερικό του Lina έχουν κατασκευαστεί από ένα σύνθετο υλικό που βασίζεται σε οργανικές πρώτες ύλες και το οποίο έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του fiberglass. Από το φυτό λινάρι έχει κατασκευαστεί η εξωτερική ινώδης δομή του συγκεκριμένου σύνθετου υλικού, ενώ ένα οργανικό πλαστικό κατασκευασμένο αποκλειστικά από ζαχαρότευτλα σχηματίζει τον εσωτερικό κυψελωτό πύρινα αυτού. Τα μόνα μέρη του συγκεκριμένου πρωτότυπου αυτοκινήτου που δεν προέρχονται από οργανικές ύλες είναι η ανάρτηση, οι τροχοί και το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης αυτού, δηλαδή η συστοιχία μπαταριών και οι δύο ηλεκτροκινητήρες.
   Αν και πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον ερευνητικό εγχείρημα, ένα τέτοιο όχημα δύσκολα θα λάβει άδεια κυκλοφορίας, καθότι σε ένα πιθανό περιστατικό σύγκρουσης, η συμπεριφορά της δομής του δεν θα μπορέσει να παράσχει την απαιτούμενη ασφάλεια για τους επιβάτες. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού προγράμματος φαίνεται να είναι η εξέλιξη νέων οργανικής προέλευσης υλικών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα μέρη μελλοντικών μοντέλων αυτοκινήτων, καθιστώντας αυτά πιο οικολογικά στην κατασκευή τους.


Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου