Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης μπορούν να ερμηνεύσουν λανθασμένα την οδική σήμανση



   Πρόσφατη πανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ απέδειξε ότι σε περιπτώσεις που τα σήματα στο δρόμο έχουν αλλοιωθεί ή εμφανίζονται ελαφρώς τροποποιημένα, είναι δυνατόν να παρερμηνευτούν από τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης των σύγχρονων οχημάτων. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, τόσο τους ίδιους τους επιβαίνοντες αυτών, όσο και των υπόλοιπων οχημάτων στον δρόμο, αν για παράδειγμα το σύστημα παρερμηνεύσει ένα σήμα STOP με ένα σήμα ανώτατου ορίου ταχύτητας. Αυτό ακριβώς πέτυχαν οι υπεύθυνοι της έρευνας, όταν κόλλησαν μερικά πολύγωνα σχήματα σε μία πινακίδα STOP, καταφέρνοντας να ξεγελάσουν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ενός αυτοκινήτου, ότι πρόκειται για πινακίδα ανώτατου ορίου ταχύτητας 70 χ.α.ώ. Επίσης,  τροποποίησαν ελαφρώς και ένα σήμα δεξιάς στροφής, το οποίο αναγνωρίστηκε από το σύστημα ως σήμα STOP ή ως σήμα νέας λωρίδας κυκλοφορίας.
   Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε καμία απολύτως μετατροπή του λογισμικού προγράμματος Deep Neural Networks, στο οποίο βασίζεται η λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των “έξυπνων” συστημάτων, με τα οποία εξοπλίζονται τα σημερινά μοντέλα. Το συγκεκριμένο λογισμικό καλείται να αναλύσει τα στοιχεία που συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο από πλήθος αισθητήρων, καμερών ακόμη και συσκευών ακτίνων λέιζερ που φέρει το όχημα, προκειμένου να “δει και να εξερευνήσει” το περιβάλλον μπροστά και γύρω από αυτό. Αναλύοντας το ίδιο το Deep Neural Networks λογισμικό και κολλώντας λίγα πολύγωνα αυτοκόλλητα, οι ερευνητές κατάφεραν να “ξεγελάσουν” τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.
   Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό είχαν δημοσιευθεί από το WikiLeaks απόρρητα έγγραφα της CIA που ανέφεραν ότι τα οχήματα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν και ως “πιθανά μέσα εκτέλεσης επιθέσεων της Υπηρεσίας".


Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου