Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

IIHS: H λειτουργία του συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος του BMW X1 είναι ανεπαρκής (+video)


   Τα συστήματα αυτόματης πέδησης έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν ολοένα και περισσότερα μοντέλα, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας αυτών, αφού αναλαμβάνουν να ενεργοποιούν τα φρένα του αυτοκινήτου, όταν ανιχνεύονται διάφορα εμπόδια στην πορεία του, όπως για παράδειγμα
άλλα οχήματα, ποδηλάτες και πεζοί. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την χρήση αισθητήρων και ραντάρ που σαρώνουν την περιοχή μπροστά από το όχημα. Ο αμερικανικός οργανισμός οδικής ασφάλειας IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) διεξήγαγε δοκιμές σε 11 μικρά SUV διαφόρων εταιρειών, προκειμένου να εκτιμήσει τη λειτουργία των συστημάτων αυτών. Κάθε ένα μοντέλο υποβλήθηκε σε τρία διαφορετικά τεστ, με τρία διαφορετικά σενάρια πιθανού ατυχήματος. Στο πρώτο τεστ ένας ενήλικας περπατούσε εισερχόμενος κάθετα στην λωρίδα κυκλοφορίας, στο δεύτερο ένα παιδί έβγαινε στον δρόμο τρέχοντας ανάμεσα από δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ στο τρίτο τεστ ένας ενήλικας περπάταγε παράλληλα στην κυκλοφορία κοντά στην άκρη του δρόμου. Όλες οι δοκιμές έγιναν με τα μοντέλα να έχουν αναπτύξει διάφορες ταχύτητες, εξασφαλίζοντας πάντα χρόνο αντίδρασης περίπου δύο δευτερολέπτων.

   Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα Toyota RAV4, Volvo XC40, Honda CR-V και Subaru Forester είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνοντας και την υψηλότερη βαθμολογία. Ικανοποιητικά αποτελέσματα είχαν τα Chevrolet Equinox, Hyundai Kona, Kia Sportage, Mazda CX-5 και Nissan Rogue, ενώ το Mitsubishi Outlander έπιασε την βάση της βαθμολογίας, αφού “σκότωσε” ένα ανδρείκελο πεζού με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συμπεριφορά του συστήματος αυτόματης πέδησης του BMW X1, το οποίο σε όλες τις δοκιμασίες δεν κατάφερε να σώσει τους πεζούς - ανδρείκελα, τους οποίους “σκότωσε” σε όλες τις περιπτώσεις.





Πηγή: IIHS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου