Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Editorial: Θα πρέπει και οι Έλληνες στιχουργοί να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά που αναφέρονται στις δημιουργίες τους…


   Το καλοκαίρι τελείωσε, έστω και ημερολογιακά, και, όπως έλεγε και ο συνονόματος παππούς μου, σιγά σιγά “κάθε κατεργάρης πάει στο πάγκο του”. Αναπολώντας τις πρόσφατες καλοκαιρινές διακοπές, μου έχουν μείνει μερικά τραγούδια στο μυαλό που μου έκαναν συντροφιά τις μέρες αυτές, ανάμεσα
στα οποία και η ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού “Στην Καρδιά” στο φετινό Mad Video Music Awards από το συγκρότημα Melisses και τον Θέμη Αδαμαντίδη. Αν και δεν ακούω γενικά ελληνική μουσική, η εν λόγω εκτέλεση του συγκεκριμένου λαϊκού τραγουδιού το μεταλλάσει πραγματικά σε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να πάρει μέρος ακόμη και στον διαγωνισμό της Eurovision! Τώρα θα έχετε αρχίσει όλοι να αναρωτιέστε τι σχέση έχει η μουσική με την αυτοκίνηση και πολύ καλά θα κάνετε. Κάθε φορά λοιπόν που άκουγα το συγκεκριμένο τραγούδι (στην συγκεκριμένη εκτέλεση και μόνο) μου χτύπαγαν άσχημα οι στίχοι στην αρχή του που λένε συγκεκριμένα «φεύγω αλλά πρόσεχε γιατί οδηγείς λίγο απότομα και κάπως νευρικά όταν πιεις». Το τραγούδι προφανώς αναφέρεται σε ένα χωρισμό, μία κατάσταση όπου συνήθως ο ένας από τους δύο που εμπλέκεται σε αυτήν το ρίχνει στο ποτό για να “πνίξει” τον καημό του και τον πόνο του. Δυστυχώς, όμως, έτσι όπως έχουν γραφτεί οι στίχοι δίνεται η εντύπωση ότι είναι φυσιολογικό ο χωρισμένος που έχει πιει, και σίγουρα θα έχει πιει πολύ για να “ξεχάσει”, θα οδηγήσει μετά το αυτοκίνητό του να γυρίσει σπίτι του ή για να συνεχίσει την βόλτα του. Μάλιστα δίνεται η συμβουλή να προσέχει που θα πιει και θα οδηγήσει, ενώ κανονικά αυτός που έχει πιει δεν θα πρέπει να οδηγήσει καθόλου! Και επειδή αυτό αναφέρεται σε ένα τραγούδι το οποίο πολλοί το ακούνε ξανά και ξανά και το τραγουδούν, ανάμεσά τους και αρκετοί νεαροί σε ηλικία που ως γνωστόν ζουν όλα τα συναισθήματα στο μέγιστο, αυτή η εικόνα αποτυπώνεται ασυναίσθητα στο υποσυνείδητο, το οποίο όχι μόνο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά “παρασκηνιακά” αυτό ασκεί ιδιαίτερα σημαντική επιρροή στον τρόπο σκέψης μας, στην ψυχολογία μας και στον χαρακτήρα μας, χωρίς αυτό να μπορούμε καν να το αντιληφθούμε.

   Είμαι σίγουρος ότι το 98% που θα διαβάσουν το συγκεκριμένο Editorial, για να μην πω το 100%, θα χαρακτηρίσουν ιδιαίτερα υπερβολική την επισήμανση αυτή, γιατί όλοι (φυσικά) γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πίνουν και να οδηγούν. Βέβαια, στην θεωρεία όλοι καλοί ήμαστε, στην πράξη όμως στην χώρα μας επικρατεί η τραγική άποψη ότι αν είσαι πιωμένος και οδηγήσεις σιγά και δεξιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αρκεί να μην σε σταματήσουν οι “άδικοι” αστυνομικοί για αλκοτέστ. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι ο στιχουργός του συγκεκριμένου τραγουδιού προσπάθησε ηθελημένα με τον τρόπο αυτό να περάσει το μήνυμα ότι δεν πειράζει αν οδηγήσεις πιωμένος, αρκεί να προσέχεις, όμως επειδή όπως προανέφερα το υποσυνείδητο δουλεύει χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες αναφορές σχετικά με το ποτό και την οδήγηση σε ελληνικά τραγούδια, ιδίως όταν αυτά έχουν και μεγάλη απήχηση σε νεαρές ηλικίες.



Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου