Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ζούμε ήδη το τέλος του μηχανικού χειρόφρενου…


   Ιδιαίτερα άσχημα είναι τα νέα για τους “ανήσυχους” οδηγούς που η λέξη χειρόφρενο έχει συνδυαστεί με την απόλαυση της ελεγχόμενης πλαγιολίσθησης, κυρίως στα προσθιοκίνητα μοντέλα, όπου μπορούσε να πει κάποιος ότι η χρήση του αποτελεί “υποκατάστατο” της

πισωκίνησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με μία πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων CarGurus, μόλις το 37% των καινούργιων μοντέλων που πωλούνται σήμερα εξοπλίζονται με το “παραδοσιακό” μηχανικό χειρόφρενο. Πιο συγκεκριμένα μόνο δύο κατασκευαστές, οι Dacia και Suzuki, εξακολουθούν να εξοπλίζουν στάνταρ όλα τα νέα τους μοντέλα με μηχανικό χειρόφρενο, ενώ οι περισσότερες εταιρείες τα τοποθετούν πλέον μόνο σε βασικές εκδόσεις μοντέλων τους ή σε πιο σπορ εκδόσεις αυτών. Επίσης, όλα τα μοντέλα της σημερινής διαθέσιμης γκάμας των εταιρειών Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes και Porsche, διαθέτουν ηλεκτρονικό χειρόφρενο. Η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, όπου θα δούμε ακόμη λιγότερα μοντέλα με μηχανικό κιβώτιο.



   Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού χειρόφρενου είναι ότι δεν χρειάζεται αυτό να ρυθμίζεται κατά περιόδους, δεν απαιτεί δύναμη από τον οδηγό για την ενεργοποίησή του, ακινητοποιεί με μεγαλύτερη ασφάλεια το όχημα και απενεργοποιείται αυτόματα όταν το αυτοκίνητο αρχίσει να κινείται. Επίσης, συνήθως η ύπαρξή του συνδυάζεται και με το γνωστό σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανωφέρειες (Hill Assist). Για όσους, τώρα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό χειρόφρενο εν κινήσει, όπως το παλιό μηχανικό, το έκαναν για εσάς (πριν από εσάς) οι δύο παρουσιαστές του Top Gear κ.κ. Chris Harris και Rory Ried, αποδεικνύοντας ότι η ενεργοποίησή του έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της ταχύτητας μέχρι την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.



Πηγή: Motor1 & Extra Gear

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου