Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η Mazda παραμένει πιστή στην εξέλιξη των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου έναντι της ηλεκτροκίνησης

   Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορεί να αποτελούν την βέλτιστη λύση για την προστασία των αστικών περιοχών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όμως δεν αποτελούν πάντα και την πιο οικολογική μορφή μετακίνησης για τον πλανήτη γενικότερα. Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψιν
του το γεγονός ότι βγαίνοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το εργοστάσιο, έχει ήδη επιβαρύνει το περιβάλλον κατά το 50% της συνολικής επιβάρυνσης που θα προκαλέσει στο τελευταίο σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Αυτό φαίνεται να πιστεύει και η Mazda, η οποία θεωρεί ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης φαίνεται να υπερτερούν των ηλεκτροκινητήρων ως προς τις συνολικές εκπομπές CO2 που προκαλεί η χρήση τους στο περιβάλλον.

   Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CarAdvice στην φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles, ο υπεύθυνος εξέλιξης κινητήρων της Mazda κ. Ichiro Hirose αποκάλυψε ότι η ιαπωνική εταιρεία θα παραμείνει αφοσιωμένη στους βενζινοκινητήρες, συμπληρώνοντας ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης γενικότερα θα συνεχίσουν να αποτελούν το κύριο πεδίο εξέλιξης για την ίδια. Ο κ. Hirose δικαιολόγησε την στρατηγική αυτή της Mazda, που είναι αντίθετη με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες σήμερα που επενδύουν ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια στην εξέλιξη ηλεκτροκίνητων μοντέλων, στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ορυκτά καύσιμα και όχι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που δεν καθιστά τα ηλεκτρικά μοντέλα ιδιαίτερα οικολογικά έναντι των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι σημερινοί κινητήρες βενζίνης εμφανίζουν περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης, ενώ μπορούν να γίνουν ακόμη και κατά 30% πιο αποδοτικοί σε σχέση με ό,τι είναι σήμερα, με τους μηχανικούς της Mazda να προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω και τους diesel κινητήρες με στόχο να δημιουργήσουν τον “ιδανικό πετρελαιοκινητήρα”. Ο κ. Hirose πιστεύει ότι οι diesel κινητήρες εξακολουθούν να αποτελούν την ιδανική λύση ως προς τα επίπεδα εκπομπών CO2, ιδίως για τα SUV μοντέλα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις μέρες μας, τα οποία όμως είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος και πιο βαριά από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.







Πηγή: CarAdvice


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου