Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Editorial: Αναμένοντας τα καλύτερα από το 2021

    Το 2020 μετράει ακόμη ελάχιστες ώρες και πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη χρονιά που να ανυπομονούσαμε όλοι να τελειώσει τόσο πολύ. Κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τί ζήσαμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, που εκτός από τους περιορισμούς
στις προσωπικές ελευθερίες και στην απομόνωση των ατόμων, έχει σημειωθεί και μία χωρίς προηγούμενο οικονομική καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Από αυτήν δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, με τους ειδικούς να αναμένουν την ανάπτυξη που θα έρθει στο τέλος της πανδημίας, η οποία όπως υπολογίζουν θα είναι καταιγιστική. Αφήνοντας πίσω όλα τα αρνητικά που λίγο πολύ ζήσαμε και δυστυχώς για τους επόμενους θα εξακολουθούμε να ζούμε, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τρία θέματα από το χώρο του αυτοκινήτου που προσωπικά ξεχώρισα από όλο το 2020, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

    Το πρόσφατο “ξέσπασμα” του προέδρου της Toyota, Akio Toyoda, στην ομιλία του στην ετήσια συγκέντρωση του Συνδέσμου Ιαπώνων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, ο οποίος τοποθετήθηκε ανοικτά κατά των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες, ήταν η πρώτη σοβαρή αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στις πιέσεις των χωρών για άμεση διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Ο κ. Toyoda ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, επιβαρύνουν με περισσότερο CO2 το περιβάλλον, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου εμφανίζουν πολλά ζητήματα ασφάλειας ως προς την υπερθέρμανσή τους και τα περιστατικά αυτανάφλεξης που έχουν παρατηρηθεί. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Toyota κατέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας να απαγορεύσει την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στη χώρα από το 2035, κάτι που έχουν ήδη ανακοινώσει και άλλες χώρες στο κόσμο. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι αν με κάποιο “μαγικό” τρόπο άλλαζαν άμεσα όλα τα αυτοκίνητα στην Ιαπωνία σε ηλεκτρικά, το ερχόμενο κιόλας καλοκαίρι η χώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρότατη έλλειψη σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το κόστος των υποδομών για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες δις ευρώ.

   Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προέκυψε στα τέλη του 2020 ήταν η δημοσίευση έρευνας που αποδεικνύει ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα CO2 από τις αντίστοιχες τιμές που δημοσιεύουν τα εργοστάσια κατασκευής τους, εξαπατώντας, έτσι τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και τις χώρες που υπολογίζουν φοροαπαλλαγές με βάση τις εκπομπές CO2. Σίγουρα η έρευνα αυτή του βελγικού οργανισμού Transport and Environment θα αποτελέσει την απαρχή ενός τεράστιου σκανδάλου, το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο με τα diesel μοντέλα της Volkswagen.

   Τέλος, χαραγμένος στη μνήμη θα μείνει ο ήχος του μονοθεσίου της F1 Renault R25 του 2005, το οποίο οδήγησε ο Fernando Alonso στην πίστα του Abu Dhabi στα πλαίσια των εκδηλώσεων του τελευταίου αγώνα της φετινής χρονιάς και με το οποίο είχε κατακτήσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στην F1. Και όχι μόνο σε εμάς τους κοινούς θνητούς, αλλά ακόμη και στον Luis Hamilton που όταν άκουσε τον ήχο του ατμοσφαιρικού V10 της Renault R25 να περνά στα κόκκινα στην ευθεία της πίστας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στα πιτ της Mercedes, προς στιγμήν σταμάτησε να μιλάει γουρλώνοντας τα μάτια του, μην μπορώντας προς στιγμήν να εκφράσει τα συναισθήματά του, λέγοντας στο τέλος ότι ο συγκεκριμένος ήχος είναι απλά απερίγραπτος. Κακά τα ψέματα. Εφ’ εξής η απόλαυση της αυτοκίνησης στα νέα μοντέλα θα είναι πιο περιορισμένη, καθώς αυτή έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με τις αισθήσεις. Μία από αυτές είναι και η ακοή με την οποία ο οδηγός απολαμβάνει τον ήχο της λειτουργίας του κινητήρα και της εξάτμισης. Αυτό έχει χαθεί ήδη στην Formula 1 και σύντομα θα χαθεί και από τα αυτοκίνητα, όχι μόνο στα ηλεκτρικά, αλλά και στα “συμβατικά” συμπεριλαμβανομένων  σπορ μοντέλων υψηλών επιδόσεων, έως και hypercar. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμόσει σύντομα όρια εκπομπής ήχου σε όλα τα νέα μοντέλα, μηδενός εξαιρουμένου, που θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά ακόμη και για τις σπορ χαρτογραφήσεις λειτουργίας του κινητήρα.

   Με την ελπίδα να επιστρέψουμε γρήγορα στον πρότερο τρόπο ζωής, αυτόν προ της πανδημίας, και να ανακάμψουμε γρήγορα από τα όποια οικονομικά προβλήματα αυτή έχει ήδη δημιουργήσει, εύχομαι σε όλους ολόψυχα μία πραγματικά καλή χρονιά, με υγεία “ψυχή τε και σώματι”.

 

 

 

 

Διονύσης Νεοφώτιστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου