Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Editorial: Αν η Honda παρουσιάσει τελικά ένα νέο roadster δεν θα πρέπει να το ονομάσει S2000

  Τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει στο διαδίκτυο η φημολογία ότι στη Honda σκέφτονται να κατασκευάσουν ένα νέο S2000. Διάφορες ιστοσελίδες αναφέρουν πηγές μέσα από την ιαπωνική εταιρεία, που επιβεβαιώνουν ότι γίνονται πράγματι συζητήσεις περί του θέματος αυτού, ενώ
αν κάτι τέτοιο τελικά ευοδωθεί, το νέο roadster της Honda πιθανότατα να κινείται από τον ίδιο δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με αυτόν του τελευταίου Civic Type-R. Τον τελικό, φυσικά, λόγο θα τον έχει το τμήμα Marketing, το οποίο θα “ζυγίσει” το καταναλωτικό κοινό και την απήχηση που θα έχει σε αυτό ένα τέτοιο μοντέλο, πριν τελικά δώσει το πράσινο φως για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του. “Its all about money after all”.

   Στην σημερινή εποχή όπου βλέπουμε τις εκθέσεις των εταιρειών να γεμίζουν με όλο και περισσότερα SUV μοντέλα, οι λάτρεις των πραγματικά σπορ μοντέλων και της αυτοκίνησης γενικότερα χαιρετίζουμε μία τέτοια σκέψη και παρακαλάμε αυτή να γίνει πραγματικότητα. Όμως η Honda δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο νέο της roadster μοντέλο το όνομα S2000. Το “S” θα συμμετέχει σίγουρα στο όνομα αυτού, καθώς όλα τα roadster της ιαπωνικής εταιρείας (βλέπε S260, S500, S600, S800, S2000 και S660) ανήκουν στην γνωστή σειρά S μοντέλων της. Ειδικά το S2000 έχει αποτελέσει μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της, το οποίο λανσαρίστηκε για τον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση της Honda. Στην δημιουργία του πήραν μέρος μηχανικοί της εταιρείας από τις αγωνιστικές ομάδες της Formula 1 και του τότε MotoGP, όταν και στα δύο αυτά κορυφαία Παγκόσμια Πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού η Honda μεσουρανούσε.

   Και αν μη τι άλλο, αυτό που ξεχώρισε στο συγκεκριμένο roadster είναι ο F20C δίλιτρος ατμοσφαιρικός κινητήρας του που “στροφάρει” μέχρι τις 9.000 σ.α.λ. και καταφέρνει στις 8.900 σ.α.λ. να αποδίδει 240 ίππους. Και όλα αυτά με ειδικές FRM (Fiber Reinforced Metal) επιστρώσεις στα χιτώνια των κυλίνδρων και ειδική επίστρωση δισουλφιδίου του μολυβδαινίου στα πιστόνια, τεχνολογίες ιδιαίτερα προηγμένες για την τότε εποχή. Χάρη σε όλα αυτά και στην V-TEC τεχνολογία το κάθε πιστόνι του F20C καταφέρνει να διανύει 25 μέτρα το δευτερόλεπτο στις 9.000 σ.α.λ., την μεγαλύτερη απόσταση από όλους τους κινητήρες παραγωγής, ακόμη και από τον κινητήρα της Honda στη F1 την χρονιά που παρουσιάστηκε το S2000. Ο F20C κατάφερε για τέσσερις συνεχείς χρονιές να ανακηρυχτεί από το αμερικανικό Wards ως ο καλύτερος κινητήρας στον κόσμο στην κατηγορία των τετρακύλινδρων δίλιτρων, ενώ την αναλογία των 123,5 ίππων αλλά λίτρο χωρητικότητας σε ατμοσφαιρικό κινητήρα μαζικής παραγωγής (λαμβάνοντας υπόψιν την ιαπωνική έκδοσή του με τους 247 ίππους) κατάφερε να ξεπεράσει μετά από 10 χρόνια η Ferrari με την 458 Italia με 124,5 ίππους/λίτρο.

   Τo S2000 δημιουργήθηκε σε μία εποχή αρκετά διαφορετική από την σημερινή, με τους σχεδιαστές και μηχανικούς να είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν ιδιαίτερα αυτοκίνητα που να… μιλούν στον οδηγό τους, μην έχοντας να αντιμετωπίσουν όλους τους σημερινούς περιορισμούς κυρίως σε επίπεδο ρύπων και marketing. Για το λόγο αυτό αλλά και για όσα προαναφέρθηκαν αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την Honda, όσο και για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Επομένως, θα είναι άδικο για την ίδια την εταιρεία και για το ίδιο το μοντέλο να δοθεί το όνομά του σε ένα σημερινό roadster με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από μηχανικής άποψης και για το οποίο σίγουρα κάποιος δεν θα έχει να πει τόσα, όσα για το S2000.

 

 

Διονύσης Νεοφώτιστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου