Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Οι πραγματικές εκπομπές CO2 των Plug-in υβριδικών ξεπερνούν κατά πολύ τις εργοστασιακές τιμές τους

   H υβριδική τεχνολογία στα αυτοκίνητα, δηλαδή η τοποθέτηση ηλεκτροκινητήρων με τις απαραίτητες για την λειτουργία τους μπαταρίες λειτουργώντας συμπληρωματικά των κινητήρων εσωτερικής καύσης, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στα νέα μοντέλα, καθώς
με τον τρόπο αυτό φαίνεται να μειώνεται η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων. Αυτό δεν είναι επιθυμητό μόνο από τους πελάτες, αλλά και από τις ίδιες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού έτσι και τα μοντέλα τους καταφέρνουν να πληρούν τα ολοένα και πιο αυστηρά θεσπιζόμενα όρια ρύπων, αποφεύγοντας αρκετά υψηλά πρόστιμα. Μάλιστα, η υβριδική τεχνολογία θεωρείται και ως το ενδιάμεσο στάδιο μετάβασης από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης προς τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

   Φαίνεται, όμως, ότι τα υβριδικά μοντέλα στην πραγματικότητα εξαπατούν τους ιδιοκτήτες τους, και όχι μόνο, ως προς τις πραγματικές εκπομπές τους. Πρόσφατη μελέτη του βελγικού οργανισμού Transport & Environment έδειξε ότι οι πραγματικές εκπομπές CO2 των Plug-in Hybrid μοντέλων είναι κατά πολύ πιο υψηλές από τις επίσημες εργοστασιακές. Συγκεκριμένα, στην έρευνα του Transport & Environment μετρήθηκαν οι πραγματικές εκπομπές CO2 τριών PHEV μοντέλων, των BMW X5, Volvo XC60 και Mitsubishi Outlander και μάλιστα, στο πιο ήπιο σενάριο δοκιμών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υβριδικό BMW X5 εξέπεμπε υψηλότερες τιμές CO2 κατά 28%, το Volvo XC60 κατά 62% και το Mitsubishi Outlander κατά 89% σε σχέση με τις εργοστασιακές τιμές τους με βάση το νέο αυστηρότερο πρότυπο WLTP.

 

 

 

 

 

Πηγή: Transport & Environment


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου