Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Editorial: H ΕΣΗΕΑ… κατάφερε επιτέλους να αναγνωρίσει τον ηλεκτρονικό Τύπο εν έτη 2018!


   Η Ελλάδα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι σε διάφορους τομείς βρίσκεται περίπου μία δεκαετία πίσω από άλλες πιο εξελιγμένες χώρες και δυστυχώς συνεχίζει να το αποδεικνύει  ακόμη και σήμερα. Περίτρανο παράδειγμα η ένταξη για πρώτη φορά στα χρονικά της δημοσιογραφικής οικογένειας
της ΕΣΗΕΑ 104 νέων δημοσιογράφων εργαζόμενων αποκλειστικά σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μέχρι πρότινος η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ θεωρούσε “δεύτερης κατηγορίας” δημοσιογράφους όσους εργάζονταν αποκλειστικά σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και όχι σε κάποιο έντυπο και γι’ αυτό απαιτούσε για την εγγραφή ενός νέου δημοσιογράφου την πιστοποίηση της συνεχούς εργασίας του για δύο χρόνια σε ένα περιοδικό ή εφημερίδα, τουλάχιστον τριμηνιαίας κυκλοφορίας. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για ενημερωτική ιστοσελίδα, ακόμα και αν η αρθρογραφία του νέου δημοσιογράφου ήταν καθημερινά πολυάριθμη σε αυτήν. Οι 104 αυτοί νέοι εγγεγραμμένοι δημοσιογράφοι στην ΕΣΗΕΑ έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται δικαιωμένοι και να το γιορτάζουν, αφού τόσα χρόνια αισθανόντουσαν “κατώτεροι” σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, παρόλο που έκαναν την ίδια ακριβώς δουλειά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Το λυπηρό είναι ότι έπρεπε να φτάσουμε το 2018 για να συνειδητοποιήσουν προφανώς τα μέλη της ΕΣΗΕΑ ότι η ηλεκτρονική ενημέρωση, όχι μόνο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ίσως έχει υπερσκελίσει σε απήχηση τον έντυπο Τύπο. Την στιγμή, μάλιστα, που ήδη αρκετές μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουν κλείσει τα πιεστήριά τους και υπάρχουν διαθέσιμες μόνο στο διαδίκτυο. Το γεγονός και μόνο ότι φτάσαμε σήμερα για να αναγνωριστεί η δουλειά των 104 αυτών δημοσιογράφων, ενώ αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δέκα χρόνια νωρίτερα, αποδεικνύει ότι δεν είναι… εύκολο για τα παλιά μέλη της ΕΣΗΕΑ, που προφανώς έχουν κτίσει τη φήμη τους σε εφημερίδες και περιοδικά τα οποία βλέπουν σήμερα να μειώνεται η κυκλοφορία τους χρόνο με τον χρόνο, να αφήσουν να εισχωρήσουν στους κόλπους της επιφανείς και ισότιμοι συνάδελφοι σε ιδιαίτερα δυναμικά και ανερχόμενα μέσα.

   Και για να αναφερθώ ειδικότερα στον χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, καλό θα είναι οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων και marketing των ελληνικών αντιπροσωπειών να σταματήσουν πλέον να “θεοποιούν” τα περιοδικά αυτοκινήτου, ειδικά αυτά που μπαίνουν ένθετα σε κυριακάτικες εφημερίδες, δίνοντάς τους προτεραιότητα σε παρουσιάσεις, δοκιμές μοντέλων, αλλά και σε διαφημιστική προβολή. Ιδίως οι εκδότες των περιοδικών που μπαίνουν ως ένθετο σε μία εφημερίδα, αυτομάτως απαξιώνουν το προϊόν τους εκμεταλλευόμενοι τις πωλήσεις της κυριακάτικης εφημερίδας, με σκοπό να συγκεντρώσουν περισσότερες διαφημίσεις, αφού ξέρουν ότι το περιοδικό τους αν βγει αυτόνομο στην αγορά ίσως να μην έχει την απαραίτητη αγοραστική ανταπόκριση για να επιβιώσει. Και το υποκριτικό είναι ότι όλα τα περιοδικά αυτοκινήτου διαθέτουν παράλληλα τη δική τους ιστοσελίδα, την οποία όμως την έχουν περισσότερο για να διαφημίσουν το ίδιο τους το περιοδικό, με την θεματολογία να εμφανίζεται σε μορφή περίληψης, προτρέποντας ουσιαστικά τον αναγνώστη να περιμένει στο τέλος του μήνα να αγοράσει το περιοδικό για περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλωστε δεν γίνεται να διαθέτει κάποιος μία καθημερινά ιδιαίτερα ενημερωμένη ιστοσελίδα ταυτόχρονα με ένα μηνιαίο περιοδικό, γιατί πολύ απλά σε αυτή τη περίπτωση το τελευταίο θα υποβαθμιζόταν από την ιστοσελίδα, αφού θα υστερούσε για παράδειγμα σε αμεσότητα, αλλά και σε δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό.
   Θα ήθελα σε αυτό το σημείο πραγματικά να συγχαρώ προσωπικά τους 104 αυτούς δημοσιογράφους που κατάφεραν να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ και να τους ευχηθώ τα καλύτερα για την περαιτέρω πορεία τους στο χώρο. Δεν μπορώ να κρύψω ότι αισθάνομαι βαθιά μέσα μου μία πικρία, γιατί η ΕΣΗΕΑ άργησε να “ξυπνήσει” και δυστυχώς την περίοδο 2005 έως 2011 κατά την οποία συνεργαζόμουν με μία ενημερωτική εταιρεία που διέθετε όχι μία, αλλά τρεις ιστοσελίδες που είχαν στηθεί και λειτουργούσαν εφάμιλλα με τις σημερινές κορυφαίες στο χώρο του αυτοκινήτου, δεν είχα το δικαίωμα να σκεφτώ καν το ενδεχόμενο της επίσημης αναγνώρισής μου ως δημοσιογράφου από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας. Και σίγουρα δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση.
   Να δω ως πότε σε αυτή τη χώρα θα κρύβουμε την αδικία που ζούμε και την πικρία που νιώθουμε εξαιτίας της ανικανότητας, των απαρχαιωμένων αντιλήψεων και των προσωπικών συμφερόντων αυτών που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας πίσω από την γνωστή φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ»…



Διονύσης Νεοφώτιστος


Υ.Γ. Καλό θα ήταν πλέον κ. Πρόεδρε της ΕΣΗΕΑ να αλλάξετε τον όρο «Εφημερίδων» στην ονομασία της Ένωσής σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου