Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Νέα τεχνολογία αναλαμβάνει να περιορίσει το φαινόμενο υδρολίσθησης

   Η εταιρεία Easyrain σε συνεργασία με την Bosch και την Italdesign, τον γνωστό ιταλικό σχεδιαστικό οίκο αυτοκινήτων, εξελίσσουν ένα πρωτοπόρο σύστημα που έχει ως στόχο του την εξάλειψη του φαινομένου της υδρολίσθησης, γνωστό και ως hydroplaning ή aquaplaning. Πρόκειται για μία

ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένα όχημα, όταν το ύψος του νερού στο δρόμο είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην προλαβαίνουν να απομακρύνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού από το τμήμα τους που ακουμπά στο οδόστρωμα, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη πρόσφυση. Με λίγα λόγια το ελαστικό κατά τη διάρκεια της υδρολίσθησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με αποτέλεσμα το όχημα να εκτρέπεται της πορείας του. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο σε στροφές, αλλά και στην ευθεία, ιδίως αν για παράδειγμα οι δύο εκ των τεσσάρων τροχών της μίας πλευράς διέλθουν από μεγάλη ποσότητα νερών, ενώ οι υπόλοιποι δύο τροχοί βρίσκονται σε στεγνό οδόστρωμα ή σε πολύ λιγότερο βρεγμένο.

    Το Aquaplaning Intelligent System (AIS) διαθέτει αισθητήρες και λογισμικό που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αντιλαμβάνονται τα πρώιμα στάδια του φαινομένου της υδρολίσθησης. Σε μία τέτοια περίπτωση δύο ειδικά μπέκ τοποθετημένα μπροστά από τους τροχούς αναλαμβάνουν να πετάξουν νερό με πίεση, προκειμένου να απομακρύνουν την περίσσεια νερού έμπροσθεν του ελαστικού και με τον τρόπο αυτό να “ανοίξουν” μία πιο στεγνή δίοδο από την οποία και θα περάσει χωρίς να χάσει την πρόσφυσή του με το οδόστρωμα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές του AIS που έχει συγκεντρώσει η Easyrain, φαίνεται ότι η λειτουργία του εξασφαλίζει κατά 35% καλύτερες επιδόσεις σε ευθείες και κατά 30% σε στροφές.

 

 

 

 

 

Πηγή: Carscoops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου