Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ιδιαίτερα ευάλωτα σε παραβιάσεις από χάκερς τα “έξυπνα” αυτοκίνητα


   Τα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων εξοπλίζονται με παροχές υπηρεσιών ασύρματου διαδικτύου, το γνωστό WiFi, ενώ διάφορες λειτουργίες συστημάτων του αυτοκινήτου μπορούν να ελεγχθούν από κατάλληλες εφαρμογές εγκατεστημένες στο κινητό του ιδιοκτήτη του. Επίσης, είναι δυνατή
και η ασύρματη μέσω WiFi ενημέρωση του λογισμικού με το οποίο λειτουργούν, όχι μόνο τα συστήματα ψυχαγωγίας των επιβατών, αλλά και βασικά συστήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του κινητήρα, αλλά και των υπόλοιπων συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Όλα αυτά μπορεί από την μία πλευρά να κάνουν την ζωή του ιδιοκτήτη πιο εύκολη, όμως εγκυμονούν κινδύνους. Σύμφωνα με το IntSights, τόσο οι ίδιες οι συσκευές των συστημάτων των αυτοκινήτων, όσο και τα λογισμικά προγράμματα αυτών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε παραβίαση από χάκερς. Μάλιστα, δεν χρειάζεται κάποιος να είναι έμπειρος χάκερ, αρκεί να ψάξει στο διαδίκτυο, όπου κανείς μπορεί εύκολα να αγοράσει εργαλεία παραβίασης των συστημάτων αυτών. Το 2015, η DefCon είχε διοργανώσει μία παρουσίαση, όπου δύο μέλη της έδειξαν πώς είναι δυνατόν να σταματήσουν την λειτουργία του κινητήρα ενός “έξυπνου” αυτοκινήτου, να ενεργοποιήσουν τα φρένα του και να ρυθμίσουν πολλές άλλες λειτουργίες του, μέσω της διαδικτυακής διασύνδεσής του.

   Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, υπό την πίεση της συνεχούς εξέλιξης των διαφόρων συστημάτων, λόγω κυρίως του ανταγωνισμού μεταξύ τους, παραμελούν τα θέματα ασφάλειας αυτών, όπως είχε συμβεί παλιότερα με το σύστημα κλειδώματος – ξεκλειδώματος χωρίς κλειδί (keyless). Στην τελευταία περίπτωση αναγκάστηκαν, εκ των υστέρων, να βελτιώσουν τα πρωτόκολλα ασφάλειας των συγκεκριμένων συστημάτων, προκειμένου να μην μπορούν να παραβιαστούν από τρίτους.


      






Πηγή: Carscooops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου