Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ο NHTSA ερευνά τα Tesla για πρόβλημα με το σύστημα αυτόματης πέδησης κινδύνου

   Συνεχώς αυξάνουν οι καταγγελίες στον οργανισμό οδικής ασφάλειας NHTSA των ΗΠΑ σχετικά με φαινόμενα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, σε μοντέλα της Tesla. Το “phantom braking”, όπως το έχουν ονομάσει, φέρνει σε πολύ επικίνδυνη θέση, τόσο
τους επιβάτες του οχήματος που αυτό το προκαλεί, όσο και τους επιβάτες των οχημάτων που το ακολουθούν, ενώ προφανώς ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την The Washington Post, τα περιστατικά phantom braking σε μοντέλα της Tesla που καταγγέλθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες ανήλθαν σε 107, ενώ τους προηγούμενους 22 μήνες είχαν καταγγελθεί μόλις 34 τέτοια περιστατικά. Αυτό συμπίπτει με την απόφαση της Tesla να απενεργοποιήσει τους υπόλοιπους αισθητήρες ραντάρ στα αυτοκίνητά της και να γίνεται χρήση μόνο της κάμερας από το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης που αναλαμβάνει να εξακριβώσει τυχόν κινδύνους για το όχημα και να ενεργοποιήσει αυτόματα το σύστημα πέδησης. Η Tesla πήρε την σχετική απόφαση, η οποία υλοποιήθηκε και μέσω σχετικής ανάκλησης, με στόχο να μειωθούν τα περιστατικά phantom braking στα αυτοκίνητά της, κάτι για το οποίο κατακρίθηκε από πολλούς ειδικούς του χώρου. Και αυτό γιατί, οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προγραμματίσει τα αντίστοιχα συστήματά τους υποβοήθησης οδήγησης να διασταυρώνουν τα στοιχεία από την κάμερα με τα στοιχεία από τους υπόλοιπους αισθητήρες ραντάρ για την καλύτερη δυνατή εκτίμηση του κινδύνου.

   Ο NHTSA δηλώνει ότι ερευνά ήδη τις καταγγελίες και συνεργάζεται με την Tesla για την παροχή περαιτέρω πληροφοριών, ενώ ήδη ερευνά ατυχήματα που έχουν γίνει με αυτοκίνητά της, λόγω της εμπλοκής των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης.

 

 

 

Πηγή: The Washington Post


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου