Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Η Mazda πατεντάρισε δίχρονο κινητήρα με υπερτροφοδότηση και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

   H Mazda ανέκαθεν έτρεφε μία ιδιαίτερη συμπάθεια στους ξεχωριστούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, με τον γνωστό περιστροφικό της κινητήρα να εξελίσσεται ακόμη και σήμερα για χρήση σε μοντέλα παραγωγής, έστω και σαν γεννήτρια ρεύματος. Το γεγονός, όμως, ότι σήμερα
όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση, δεν  φαίνεται να την πτοεί ιδιαίτερα για να απομακρυνθεί από τους κινητήρες αυτούς. Πρόσφατα, κατέθεσε προς κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, τα σχέδια για έναν δίχρονο κινητήρα με πρωτοποριακά τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Οι συγκεκριμένοι κινητήρες χρησιμοποιούνται πλέον κυρίως σε μηχανήματα κηπουρικής, όπως αλυσοπρίονα και μηχανές κουρέματος του γκαζόν, λόγω των ρύπων που εκπέμπουν. Στην περίπτωση της Mazda, ο δίχρονος κινητήρα που πατεντάρισε διαθέτει εκτός από μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και υπερτροφοδότη (turbo).  Ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων χρησιμεύει ώστε σε απαιτήσεις χαμηλού φορτίου από τον κινητήρα να χρησιμοποιείται η αυτανάφλεξη λόγω συμπίεσης, όπως γίνεται δηλαδή στους πετρελαιοκινητήρες, εξασφαλίζοντας υψηλή αναλογία συμπίεσης, ενώ σε υψηλότερα φορτία γίνεται χρήση του μπουζί, ώστε αυτό να δημιουργεί την απαραίτητη ανάφλεξη του μείγματος καυσίμου – αέρα. Σύμφωνα με την Mazda, ο δίχρονος αυτός turbo κινητήρας επιτυγχάνει βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου, χωρίς όμως να συγκρίνει ή να ορίζει με κάποιο τρόπο την κατανάλωση αυτή.

   Να σημειωθεί ότι την ίδια φιλοσοφία λειτουργίας χρησιμοποιεί ο νέας τεχνολογίας Skyactiv-X κινητήρας της Mazda, όπου σε χαμηλές απαιτήσεις φορτίων λειτουργεί ως πετρελαιοκινητήρας με αυτανάφλεξη του μείγματος καυσίμου – αέρα, χωρίς τη χρήση μπουζί, ενώ σε υψηλές απαιτήσεις λειτουργεί ως κανονικός βενζινοκινητήρας με το μπουζί να δημιουργεί την απαραίτητη ανάφλεξη.

 

 

 

Πηγή: Motor1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου