Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Οι ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων γνωρίζουν λιγότερα για τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης των αυτοκινήτων τους

   Ο οργανισμός οδικής ασφάλειας IIHS των ΗΠΑ διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν αγοράσει τα οχήματά τους καινούργια και σε άλλους που τα έχουν αποκτήσει μεταχειρισμένα, σχετικά με το κατά πόσο είναι ενήμεροι σχετικά με τη λειτουργία

και τη χρήση των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης με τα οποία εξοπλίζονται τα αυτοκίνητά τους. Συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν 750 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μοντέλων από το 2016 έως το 2019, εκ των οποίων οι 402 είχαν αγοράσει τα αυτοκίνητά τους καινούργια και οι υπόλοιποι 362 τα είχαν αγοράσει μεταχειρισμένα. Από την συγκεκριμένη έρευνα αποδείχθηκε ότι οι τελευταίοι γνώριζαν πολύ λιγότερα σχετικά με τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης σε σχέση με αυτούς που είχαν αποκτήσει τα αυτοκίνητά τους καινούργια, κάτι που συνεπάγεται και την μειωμένη χρήση τους και επομένως την αύξηση κινδύνου για πρόκληση ατυχήματος. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι, όταν κάποιος επισκέπτεται έναν έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά μοντέλα, ο πωλητής δεν έχει το χρόνο αλλά και ίσως ούτε τις γνώσεις για να αναλύσει τη χρήση και τη λειτουργία των συστημάτων με τα οποία εξοπλίζεται κάθε ένα από αυτά, ιδίως όταν ο πελάτης έχει ως πρωταρχικό ενδιαφέρον του την τιμή απόκτησης. Επίσης, όταν ο καταναλωτής προσπαθεί να επιλέξει ένα καινούργιο αυτοκίνητο διεξάγει μια πιο εκτενή συγκριτική έρευνα ανάμεσα στα υπάρχοντα νέα μοντέλα δίνοντας περισσότερη έμφαση στον εξοπλισμό τους και στα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα.

   Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον IIHS στις ΗΠΑ το σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων σε κατάσταση κινδύνου (AEB) έχει μειώσει τις καταγεγραμμένες από τις αστυνομικές αρχές συγκρούσεις μπρος – πίσω οχημάτων κατά 50%, το σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου έχει μειώσει τα ατυχήματα κατά 14% και το σύστημα παραμονής στην λωρίδα κυκλοφορίας κατά 11% αντίστοιχα.

 

 


Πηγή: IIHS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου