Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Απέτυχαν οι Πράσινοι στη Γερμανία να περάσουν μέτρο που αυξάνει το υποχρεωτικό ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρικών μοντέλων

    Μεγάλη ήταν η πρόσφατη ήττα του κόμματος των Πρασίνων που συμμετέχουν στην σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Steffi Lemke, μέλος των Πρασίνων που εκτελεί και χρέη Ομοσπονδιακής Υπουργού Περιβάλλοντος, προσπάθησε να περάσει νέο μέτρο
που ήθελε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα σχετικά με τις εκπομπές για τα νέα μοντέλα έως το 2035, έτος που ούτως ή άλλως έχει ορίσει η Ε.Ε. ότι θα πωλούνται πλέον μόνο ηλεκτρικά καινούργια αυτοκίνητα. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί στο ότι ο μέσος όρος των εκπομπών των διαθέσιμων νέων μοντέλων τους θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά 55% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το 2030 θα πρέπει τα 2/3 των καινούργιων αυτοκινήτων που θα πωλούνται να είναι ηλεκτρικά. Η κ. Lemke ήθελε το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 75%, που σημαίνει ότι το 2030 το ποσοστό των πωλήσεων των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έπρεπε να ανέλθει στο 85% επί των συνολικών πωλήσεων, δηλαδή τα τέσσερα στα πέντε αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά. Το μέτρο αυτό που προτάθηκε από τους Πρασίνους επικρίθηκε έντονα από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Μεταφορών Volker Wissing του κόμματος FDP και από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία που βρίσκεται υπό την ηγεσία του SPD, ενώ τελικά απορρίφθηκε.

   Να σημειωθεί ότι η BMW είναι ιδιαίτερα αντίθετη στην σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, έχοντας ήδη ανακοινώσει ότι εξελίσσει νέα γενιά ΚΕΚ που να πληρούν το Euro7, ενώ η Volkswagen έχει θέσει ως στόχο το 2030 το 70% των αυτοκινήτων που θα πουλάει να είναι ηλεκτρικά. Βέβαια, σύμφωνα με το Γερμανικό Business Insider, κύκλοι εντός της Volkswagen θεωρούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί από την εταιρεία τους κάτι τέτοιο. Τέλος, η Mercedes-Benz έχει ανακοινώσει ότι από το 2030 κιόλας θα πουλάει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

 

 

 

Πηγή: Business Insider (DE)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου