Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

H Bosch συμβουλεύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μην επενδύουν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά με μπαταρίες

  Η Bosch αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες κυρίως με ηλεκτρονικά συστήματα και μέρη για τα μοντέλα τους. Ο Διευθυντής του Τμήματος Κινητικότητας της Bosch Markus Heyn έκανε μερικές αξιοσημείωτες δηλώσεις στην
γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα ο κ. Heyn σχολίασε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα έχει επικεντρώσει κεφάλαια και έρευνα αποκλειστικά και μόνο στην εξέλιξη πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρίες, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία για τα αυτοκίνητά τους. H συγκεκριμένη επιλογή εγκυμονεί κινδύνους, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση που περνά η Ευρώπη οφείλεται στην υπερβολική εξάρτησή της στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία, η τελευταία έχει σταματήσει να προμηθεύει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία, αν για παράδειγμα διαταραχθούν οι σχέσεις με την Κίνα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος προμηθευτής, όχι μόνο για τις μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και για λίθιο, στοιχείο πρωταρχικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών. Ο Διευθυντής του Τμήματος Κινητικότητας της Bosch συμβουλεύει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξελίξουν και άλλες μορφές ηλεκτροκίνησης, όπως για παράδειγμα τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Τέλος ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με δεδομένο ότι οι μπαταρίες αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος για την κατασκευή των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το αφήγημα των εταιρειών ότι το κόστος τους θα μειωθεί με την μαζική παραγωγή και με την αύξηση των πωλήσεων, συμπαρασέρνοντας προς τα κάτω και το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα αντίστοιχα επίπεδα των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, καταρρέει από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή των μπαταριών αυτών.

   Δεν είναι η πρώτη φορά που η Bosch εκφράζει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις της απέναντι στην ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες. Πέρσι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Volkmar Denner είχε ασκήσει κριτική στην Γερμανική Κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να… σκοτώσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αποκαλώντας την προσπάθεια αυτή ως “κοντόφθαλμη”, ενώ μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας έχει δηλώσει ότι η Bosch θα συνεχίσει την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης για 20-30 ακόμη χρόνια.

  

 


 

Πηγή: Bloomberg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου