Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζουν κατά 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν ατυχήματα και με μεγαλύτερο κόστος

   Η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία ΑΧΑ, προέβη φέτος σε μία έρευνα σχετικά με το κόστος και τη συχνότητα πρόκλησης ατυχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σχέση με αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, από την οποία εξήχθησαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Για τις
ανάγκες της έρευνας αυτής έγιναν δοκιμές πρόσκρουσης σε ειδικό χώρο στην Ζυρίχη της Ελβετίας. Προφανώς η συγκεκριμένη έρευνα, μιας και έγινε από ασφαλιστική εταιρεία, εστίασε αρχικά στο κόστος των ζημιών που προκαλούνται στο ίδιο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά και στα υπόλοιπα στα οποία τυχόν να εμπλακούν σε ένα ατύχημα. Λόγω των διαφόρων προηγμένης τεχνολογίας συστημάτων με τα οποία εφοδιάζονται τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συνεπάγεται ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που μπορεί να κτυπήσουν, μιας και το αυξημένο βάρος τους, το οποίο για αρκετά ξεπερνάει τους 2 τόνους λόγω των μπαταριών τους, προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στα τρίτα οχήματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ασφάλεια των επιβαινόντων των τελευταίων.

   Αν και τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας για όσους επιβαίνουν σε αυτά, διαθέτουν ένα μειονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα, το οποίο δεν είναι άλλο από τις μπαταρίες στο πάτωμά τους. Εκτός από το ότι οι συστοιχίες των μπαταριών βρίσκονται εκτεθειμένες λόγω της θέσης τους λίγο πιο ψηλά από το οδόστρωμα, μέσα στο πάτωμα του κάθε μοντέλου, και τυχόν βλάβη σε αυτές συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος επισκευής τους, η έρευνα αναφέρει επιπρόσθετα ότι μπορεί να προκληθεί και “επικίνδυνη” βλάβη από αυτές, χωρίς να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος του κινδύνου αυτού. Πάντως αναφέρεται ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες δεν είναι πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

    Το χαρακτηριστικό των ηλεκτροκινητήρων που παρέχουν πολύ υψηλές τιμές ροπής σταθερά και από το πρώτο πάτημα του γκαζιού, χαρακτηρίζεται στην έρευνα ως παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Και αυτό γιατί οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται την απότομη και εκρηκτική επιτάχυνση με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να χάσουν τον έλεγχο του οχήματός τους και να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα. Η αίσθηση της επιτάχυνσης “καλύπτεται” και από το γεγονός της αθόρυβης λειτουργίας του κινητήρα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, σε σχέση με τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες.

    Όλα τα παραπάνω συμπεράσματα της έρευνας της ΑΧΑ δείχνουν ότι το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να αποζημιώσουν ζημιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αυξημένο, κάτι που μπορεί να τις οδηγήσει να αυξήσουν για το λόγο αυτό τις τιμές των ασφαλίστρων για την κατηγορία αυτή των οχημάτων.

  

 

Πηγή: Carscoops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου