Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Η BMW εξελίσσει την ηλεκτροκίνηση με υδρογόνο κατασκευάζοντας δικό της σύστημα


   Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επικεντρωθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης με μπαταρίες λιθίου, μιας και σήμερα είναι η μόνη μορφή ηλεκτροκίνησης που μπορεί να παραχθεί άμεσα και σε ευρεία κλίμακα, τη στιγμή που η Ε.Ε. τους έχει βάλει… το πιστόλι στον κρόταφο με τα
αυστηρά όρια εκπομπών και την απαγόρευση πώλησης νέων μοντέλων με θερμικούς κινητήρες μετά το 2035. Όμως, γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα των μπαταριών, πολλές εταιρείες εξελίσσουν ήδη άλλες μορφές ηλεκτροκίνησης, πιο χρηστικές και ίσως πιο φθηνές. Μία από αυτές είναι και η ηλεκτροκίνηση με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, στην οποία η BMW, μεταξύ άλλων, φαίνεται να επενδύει στην εξέλιξή της. Πρόσφατα η βαυαρική εταιρεία παρουσίασε το δικό της ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης με υδρογόνο, το οποίο σε πρώτη φάση θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό στο ειδικευμένο κέντρο της στο Μόναχο, και θα εγκατασταθεί σε έναν μικρό στόλο αυτοκινήτων που ανήκουν στο crossover μοντέλο iX5. Τα αυτοκίνητα αυτά θα λάβουν μέρος σε δοκιμές και σε ανάγκες παρουσιάσεων από φέτος κιόλας.

   Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελείται από μία κυψέλη καυσίμου που τροφοδοτείται από δύο δεξαμενές υδρογόνου. Στην πρώτη δημιουργείται η χημική αντίδραση της ένωσης του οξυγόνου της ατμόσφαιρας με το υδρογόνο που δημιουργεί νερό, κατά τη διάρκεια της οποίας παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα του ρεύματος που παράγεται αποθηκεύεται σε μία μπαταρία και αυτή με τη σειρά της παρέχει το ρεύμα που χρειάζεται ο ηλεκτροκινητήρας των 374 ίππων για να κινήσει το αυτοκίνητο.

   Η BMW αναφέρει σχετικά ότι οι κυψέλες καυσίμου προέρχονται από την Toyota με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα από το 2013, ενώ χαρακτηρίζει την ηλεκτροκίνηση με υδρογόνο ως την τεχνολογία που παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες θα ολοκληρώσει την συνολική εικόνα της μελλοντικής αυτοκίνησης. Εκτός από την BMW και την Toyota, και ο όμιλος της Hyundai προωθεί και εξελίσσει την συγκεκριμένη μορφή ηλεκτροκίνησης.

 

 

Πηγή: Carscoops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου