Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Daimler, Stellantis και VW Group ίσως αντιμετωπίσουν έλλειψη πρώτων υλών για τη κατασκευή μπαταριών

    Με όλες τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων να παρουσιάζουν το ένα ηλεκτρικό μοντέλο μετά το άλλο, είναι αναμενόμενο ότι η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου, και προφανώς και για τα μέταλλα από τα οποία αυτές κατασκευάζονται, έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό
τελευταία. Σύμφωνα με το Automotive News Europe, οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης, VW Group, Stellantis και Daimler, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προμήθεια ή στην κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, επειδή δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες των μετάλλων που απαιτούνται για την παραγωγή τους στην αγορά. Τα πιο βασικά από αυτά είναι το λίθιο, το νικέλιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο. Ελλείψεις στην επάρκεια αυτών στην αγορά, θα καθυστερήσει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, καθιστώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ακριβά, ενώ θα μειώσει και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.

   Ενώ οι Ευρωπαϊκοί όμιλοι ξεκινούν την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής μπαταριών στην Γηραιά Ήπειρο, φαίνεται ότι δεν έχουν προβλέψει την αντίστοιχη αύξηση στην εξόρυξη των απαραίτητων μετάλλων, κάτι που πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα κενό στην αλυσίδα προμήθειας αυτών. Ήδη μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του ανθρακικού λιθίου έχει υπερδιπλασιαστεί και κάτι ανάλογο αναμένεται και για τα άλλα τρία βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών.

 

 

 

Πηγή: Automotive News Europe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου