Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η χρήση των Android Auto και Apple CarPlay κατά την οδήγηση πιο επικίνδυνη και από την χρήση ναρκωτικών ουσιών


   Η χρήση των συστημάτων multimedia, που έχουν αντικαταστήσει τα παλιά συστήματα ήχου στα σύγχρονα αυτοκίνητα, φαίνεται ότι αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού που προκαλούν
είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από τον βρετανικό οργανισμό οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι η χρήση των multimedia συστημάτων, ιδίως αυτών που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες Android Auto και Apple CarPlay είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών. Ο μέσος οδηγός αποσπά την προσοχή του από τον δρόμο για χρονικό διάστημα έως και 16 δευτ. κάθε φορά που θέλει να ρυθμίσει κάτι στο σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου του, χρόνος στον οποίο ένα όχημα που κινείται με 112 χ.α.ώ. διανύει 500 μ.

   Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, στους οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ σε ποσότητα ίση με το επιτρεπόμενο όριο, παρατηρείται μείωση των αντανακλαστικών τους κατά 12%, αντίστοιχα στους οδηγούς που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικού κάνναβης παρατηρείται μείωση των αντανακλαστικών τους κατά 21%, σε αυτούς που γράφουν μυνήματα στο κινητό τους κατά 35%, σε αυτούς που μιλάνε στο κινητό τους κρατώντας το στο χέρι κατά 46%, ενώ σε αυτούς που κάνουν χρήση των συστημάτων Android Auto και Apple CarPlay η απόσπαση της προσοχής τους φτάνει το 53% έως και 57%. Ακόμη και η φωνητική ρύθμιση των δύο αυτών συστημάτων ψυχαγωγίας μειώνει την προσοχή του οδηγού κατά 30-36%. Αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση κυρίως στις αποστάσεις φρεναρίσματος και στην διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας.

      






Πηγή: IAM RoadSmart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου