Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ο CEO της Citroen προβλέπει το τέλος των SUV

   Αδιαμφισβήτητα η κατηγορία των SUV και των crossover μοντέλων είναι η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με τις πωλήσεις τους να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως φαίνεται ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει άρδην στο μέλλον. Σύμφωνα με τον
διευθύνοντα σύμβουλο της Citroen Vincent Cobee, η εποχή των SUV τελειώνει, παρόλο που σήμερα τα νούμερα των πωλήσεων των αυτοκινήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας λένε το αντίθετο και αν μη τι άλλο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς SUV. Ο κ. Cobee τεκμηρίωσε την ριζοσπαστική για τις μέρες μας  αυτή του θέση, στο AutoExpress, λέγοντας ότι τα μειονεκτήματα των SUV παίζουν ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στην κατασκευή των ηλεκτρικών μοντέλων. Η ιδιαίτερα κακή αεροδυναμική συμπεριφορά των SUV, αλλά και το μεγάλο βάρος τους, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, αν ο σχεδιασμός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι κακός, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσει λόγω αυτού του παράγοντα 50 χλμ. αυτονομίας. Μάλιστα, μεταξύ ενός SUV και ενός sedan μοντέλου, το δεύτερο μπορεί λόγω και μόνο της καλύτερης αεροδυναμικής του να κερδίσει από 60 έως και 80 χλμ. αυτονομίας έναντι του πρώτου.

   Επίσης, ένα SUV είναι πιο βαρύ από ένα sedan ή ακόμη και ένα station wagon μοντέλο, κάτι που μεταφράζεται στην ανάγκη για περισσότερες ύλες προκειμένου αυτό να κατασκευαστεί, αλλά και στην ανάγκη για τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας, προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοια αυτονομία με αυτή του αντίστοιχου sedan ή του station wagon. Ο κ. Cobee προβλέπει την επιβολή περιορισμών ως προς το βάρος των μοντέλων και το μέγεθος των μπαταριών με τις οποίες αυτά θα μπορούν να εξοπλίζονται, είτε μέσω φορολόγησης, είτε μέσω αντικινήτρων, είτε μέσω σχετικής νομοθεσίας.



Πηγή: AutoExpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου