Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Νορβηγική ναυτιλιακή απαγορεύει την μεταφορά υβριδικών και ηλεκτρικών με τα πλοία της

   Εφ’ εξής, η ναυτιλιακή Havila Krystruten, της οποίας τα πλοία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των παράκτιων πόλεων Bergen και Kierkenes στην Νορβηγία, ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταφέρει οχήματα που φέρουν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Δηλαδή δεν θα επιτρέπει να μεταφέρονται με τα πλοία
της υβριδικά, ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα, παρά αυτοκίνητα με αποκλειστικά και μόνο κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι υπεύθυνοι της Νορβηγικής ναυτιλιακής, προτού οδηγηθούν στην συγκεκριμένη απόφασή τους, είχαν ζητήσει από την εταιρεία Proactima AS να διεξάγει μία ανάλυση κινδύνου σχετικά με την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με πλοία. Πιθανότατα αυτό να σχετίζεται με το ναυάγιο του πλοίου Felicity Ace που μετέφερε αυτοκίνητα το ομίλου της Volkswagen, μεταξύ των οποίων και πολλά ηλεκτρικά, και το οποίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο των αυτοκινήτων και δεν ήταν δυνατή η κατάσβεσή της. Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2022 δεν έχει δημοσιευθεί καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάλυσης κινδύνου κατέληγαν στο ότι μία πυρκαγιά σε μπαταρίες ηλεκτρικού οχήματος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτουν τα πλοία, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση από εξωτερικά εξειδικευμένα συνεργεία. Επομένως, μία τέτοια περίπτωση αποτελεί από μόνη της σημαντικό κίνδυνο για τους επιβάτες του πλοίου και για το ίδιο το πλοίο.

   Παρόμοια προειδοποίηση έχει εκδώσει και η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για τη ναυτιλία από τη μεταφορά μπαταριών λιθίου ή αυτοκινήτων με τέτοιες μπαταρίες. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι κίνδυνοι κατά τη μεταφορά αυτών είναι τεσσάρων ειδών. Πυρκαγιά, έκρηξη, τοξικά αέρια και πιθανότητα θερμικής διαφυγής.

   Η συγκεκριμένη απόφαση της Havila Krystruten είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί κατ’ αρχάς θέτει νέα δεδομένα για τις παράκτιες μεταφορές μπαταριών με το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν και άλλες εταιρείες την ίδια απόφαση για τα πλοία τους, αλλά και γιατί λήφθηκε σε μία χώρα που πάνω από το 80% των πωλήσεων των νέων αυτοκινήτων το 2022 αφορούσε σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

 


 

Πηγή: The Maritime Executive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου