Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης δεν είναι αξιόπιστα υπό κακές καιρικές συνθήκες

   Τα περισσότερα νέα μοντέλα πλέον εξοπλίζονται με συστήματα υποβοήθησης οδήγησης που αναμφίβολα καθιστούν την οδήγηση πιο ασφαλή, καθώς έρχονται να “διορθώσουν” την αμέλεια, την παράβλεψη ή και το λάθος του οδηγού. Φαίνεται, όμως, ότι τα συστήματα αυτά δεν μπορούν
να λειτουργήσουν αξιόπιστα σε κακές καιρικές συνθήκες. Αυτό απέδειξε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον οργανισμό ΑΑΑ στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχε και το Automotive Club του Κέντρου Έρευνας Αυτοκίνησης της Νότιας Καλιφόρνια. Στα πλαίσια αυτής δοκιμάστηκαν τα συστήματα αυτόματης πέδησης κινδύνου και παραμονής στην λωρίδα κυκλοφορίας, σε συνθήκες βροχόπτωσης.

   Το σύστημα αυτόματης πέδησης κινδύνου φάνηκε να μην μπορεί να ακινητοποιήσει επιτυχώς το όχημα στο 17% των προσπαθειών με ταχύτητα 40 χ.α.ώ. και στο 33% των προσπαθειών με ταχύτητα 56 χ.α.ώ. Το σύστημα παραμονής στην λωρίδα κυκλοφορίας συμπεριφέρθηκε ακόμη χειρότερα στην βροχή, με το 69% των προσπαθειών να αποτυγχάνει να διατηρήσει το όχημα στην λωρίδα του. Κάτι τέτοιο ίσως να ήταν αναμενόμενο και χωρίς την διεξαγωγή δοκιμών, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συστήματα αυτά βασίζονται σε πληροφορίες που λαμβάνουν από κάμερες και αισθητήρες. Όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα προφανώς μειώνεται η ακρίβεια της πληροφόρησης που παρέχουν τα τελευταία, με αποτέλεσμα τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης να υπολειτουργούν.

   Δυστυχώς, λίγα μοντέλα ειδοποιούν τους οδηγούς ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ενώ ακόμη λιγότερα απενεργοποιούνται αυτόματα με κατάλληλη ειδοποίηση του οδηγού.

 

 

 

Πηγή: ΑΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου