Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα υπόθεση παράνομου λογισμικού της VW κατέθεσε Γενικός Εισαγγελέας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

   Μετά από πολλά δις δολαρίων σε πρόστιμα στις ΗΠΑ και δίκες που ακόμη συνεχίζουν στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, η Volkswagen σίγουρα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη νομικά με το γνωστό σκάνδαλο dieselgate. Φαίνεται, όμως, ότι τον τελευταίο καιρό ένα νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται
για την Volkswagen με ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του πρώτου. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (CJEU) Αθανάσιος Ράντος εισηγήθηκε στους Δικαστές αυτού μία νέα υπόθεση που αφορά ένα συγκεκριμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν κινητήρες της Volkswagen, το οποίο αναλαμβάνει να απενεργοποιεί μία βαλβίδα που ανακυκλώνει τα καυσαέρια του κινητήρα, εκπέμποντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερες ποσότητες οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) στην ατμόσφαιρα. Το λογισμικό αυτό, το οποίο ανακάλυψαν καταναλωτές στην Αυστρία και η λειτουργία του είναι παράνομη, απενεργοποιεί την συγκεκριμένη βαλβίδα ανακύκλωσης καυσαερίων, όταν το όχημα βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται κάτω των 15οC και άνω των 33οC.

   Πρόκειται για ένα λογισμικό που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο που διέθεταν οι πετρελαιοκινητήρες της γερμανικής εταιρείας που εμπλέκονται στο dieselgate και το οποίο αναλάμβανε να μειώνει κατά πολύ τις εκπομπές, όταν τα οχήματα βρισκόντουσαν σε συνθήκες εργοστασιακών μετρήσεων. Η δικαιολογία με βάση την οποία η Volkswagen έχει εγκαταστήσει το λογισμικό που καθορίζει την λειτουργία της βαλβίδας ανακύκλωσης καυσαερίων, είναι προκειμένου να αποτραπεί η γήρανση του κινητήρα ή η εμφάνιση σημαντικών βλαβών σε αυτόν.

   

 

 

 

Πηγή: Automotive News Europe



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου