Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Αγωγή 5,5 δις ευρώ κατά της FCA για παράνομες συσκευές σε diesel μοντέλα της

    Φαίνεται ότι ένα νέο dieselgate ξεκινά αυτή τη φορά για τον ιταλο-αμερικανικό όμιλο Fiat Chrysler Automobiles, μιας και αγωγή μαμούθ 5,5 δις ευρώ έχει κατατεθεί εναντίων του στην Μ. Βρετανία. Μία ομάδα βρετανών, βραζιλιάνων και αμερικανών δικηγόρων με την ονομασία PGMBM, οι
οποίοι εκπροσωπούν άτομα που έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης μεγάλων εταιριών, έχουν κινηθεί νομικά κατά του FCA στην βρετανική δικαιοσύνη, μιας και υπάρχουν στοιχεία ότι σε diesel μοντέλα των Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Iveco και Suzuki κατασκευασμένα μετά το 2008 έχουν τοποθετηθεί παράνομες συσκευές από το εργοστάσιο. Αυτές καταφέρνουν να μειώνουν τις εκπομπές των κινητήρων, όταν τα αυτοκίνητα βρίσκονται σε συνθήκες δοκιμών μέτρησης ρύπων. Σύμφωνα με την PGMBM, στην Μ. Βρετανία και στην Ουαλία έχουν πουληθεί περίπου μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα diesel μοντέλα, οι ιδιοκτήτες των οποίων διεκδικούν χρηματική αποζημίωση της τάξης των 11.000 ευρώ έκαστος. Μπορεί η Suzuki να μην αποτελεί θυγατρική του ομίλου Fiat Chrysler Automotive, τα μοντέλα της, όμως, S-Cross, Vitara και SX-4 εξοπλίζονται με diesel κινητήρες κατασκευασμένους από τον όμιλο FCA.


    Η συγκεκριμένη αγωγή βασίζεται στα ευρήματα έρευνας της γερμανικής Μ.Κ.Ο. Environmental Action Germany που διεξήγαγε το 2016, τα οποία έδειξαν ότι το diesel Fiat 500X δεν πληρούσε το πρότυπο Euro 6 και οι ρύποι του ξεπερνούσαν τα όρια του τελευταίου κατά 11 έως και 22 φορές. Επίσης, το European Federation for Transport and Environment ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι οι πετρελαιοκινητήρες της Fiat κατηγορίας Euro 6 διαθέτουν τα χειρότερα επίπεδα εκπομπών NOx σε ολόκληρη την Ευρώπη.  


 

 

 

Πηγή: AutoExpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου