Τρίτη 30 Απριλίου 2024

To σύστημα αυτόματης πέδησης θα είναι υποχρεωτικό για τα νέα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από το 2029

    Το σύστημα αυτόματης πέδησης κινδύνου AEB (Automatic Emergency Braking) είναι ένα από τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, το οποίο αποτρέπει το όχημα με το οποίο εξοπλίζεται να κτυπήσει ένα άλλο προπορευόμενο, συνήθως από αμέλεια ή κακό υπολογισμό του οδηγού. Το σύστημα αυτό

θα καταστεί υποχρεωτικό από το 2029 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ, και γενικά σε όλα τα οχήματα βάρους έως 4,5 τόνους. Αν και ήδη μεγάλο ποσοστό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας εξοπλίζονται με σύστημα αυτόματης πέδησης κινδύνου, η νέα νομοθεσία θα ορίζει και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το AEB θα πρέπει να είναι ικανό να φρενάρει το αυτοκίνητο εγκαίρως με ταχύτητες έως και 100 χ.α.ώ. πριν το κτυπήσει το όχημα που τυχόν θα βρίσκεται μπροστά από αυτό, ενώ θα πρέπει να εντοπίζει πεζούς και να αποφεύγει συγκρούσεις με πεζούς με ταχύτητες έως 72 χ.α.ώ. Τέλος, θα πρέπει το εν λόγω σύστημα να είναι ικανό να ενεργοποιείσει τα φρένα αυτόματα σε ταχύτητες έως και 145 χ.α.ώ., αν αντιληφθεί πιθανή σύγκρουση με όχημα μπροστά.

   Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει ότι η υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου συστήματος στα αυτοκίνητα θα μειώσει τους θανάτους κατά 362 άτομα ετησίως, καθώς και τους τραυματισμούς κατά 24.000 άτομα αντίστοιχα, σε περιπτώσεις συγκρούσεων οχημάτων με τα προπορευόμενά τους. Ο αμερικανικός οργανισμός οδικής ασφάλειας κατέγραψε το 2019 περίπου 2,2 εκατομμύρια τέτοιες συγκρούσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στις οποίες σημειώθηκαν 574.000 τραυματισμοί και 1.798 θάνατοι, ενώ στους 6.272 θανάσιμους τραυματισμούς πεζών το ίδιο έτος, το 65% αυτών αποδόθηκε σε αυτοκίνητα που έπεσε από πίσω τους άλλο όχημα.

 

 

Πηγή: Carscoops



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου