Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Καίγεται αύτανδρο εμπορικό πλοίο από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τις μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου που μετέφερε

   Το εμπορικό πλοίο σημαίας Παναμά Freemantle Highway καίγεται από το πρωί σήμερα στα ανοικτά βόρεια της Ολλανδίας, ενώ και τα 27 άτομα του πληρώματος το έχουν ήδη εγκαταλείψει, με έναν ήδη νεκρό εξ αυτών και αρκετούς τραυματίες. Μάλιστα, επτά άτομα από το πλήρωμα αναγκάστηκαν να
πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν. Το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε 2.857 αυτοκίνητα από την Γερμανία προς την Αίγυπτο, με τα περίπου 500 εξ αυτών να είναι ηλεκτρικά. Όλα ξεκίνησαν όταν σημειώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα από τις μπαταρίες αυτού. Αν και το πλήρωμα προσπάθησε να κατασβήσει την φωτιά, αυτό κατέστη αδύνατο, λόγω τις ιδιαίτερης φύσης της πυρκαγιάς που προκαλούν οι μπαταρίες λιθίου. Το πλοίο βρίσκεται ακόμη και την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο ακυβέρνητο και παραδομένο στις φλόγες, με τις Αρχές να μην μπορούν να κάνουν και πολλά για να περιορίσουν την πυρκαγιά, πόσο μάλλον για να την κατασβέσουν. Πιθανότατα το Freemantle Highway να έχει την τύχη του επίσης εμπορικού πλοίου Felicity Ace ιδιοκτησίας του VW Group, το οποίο βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αυτό, πιθανότατα επίσης από μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκίνητου που μετέφερε, ενώ το φορτίο του ήταν περίπου 4.000 καινούργια αυτοκίνητα του γερμανικού ομίλου.

   Ο κίνδυνος για την μεταφορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων από πλοία είναι ιδιαίτερα μεγάλος, γιατί ασχέτως της πιθανότητας αυτανάφλεξης των μπαταριών τους, ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το πλήρωμα του σκάφους και τα μέσα που υπάρχουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά και τελικά σε βύθιση του πλοίου. Κάτι τέτοιο ιδίως σε ένα επιβατικό πλοίο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για όλους όσους επιβαίνουν σε αυτό και για το λόγο αυτό η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Havila Krystruten έχει απαγορεύσει την μεταφορά με τα καράβια της, τόσο ηλεκτρικών, όσο υβριδικών αυτοκινήτων, αλλά ακόμη και αυτοκινήτων υδρογόνου.



Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου