Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Στο Τέξας θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής e-fuels στον κόσμο

   Τα συνθετικά καύσιμα (e-fuels) φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τη… σανίδα σωτηρίας των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η Porsche μάλλον αυτό το γνωρίζει πολύ καλά, μιας και είναι μία από τις εταιρείες που βοήθησαν στην δημιουργία του πρώτου πειραματικού εργοστασίου που κατασκευάστηκε στο
Haru Oni της Χιλής. Τα 2.600 λίτρα που παράχθηκαν από το τελευταίο χρησιμοποιήθηκαν από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε ένα συγκεκριμένο για την περίσταση Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε πέρσι στην Γερμανία. Πλέον, μετά την επιτυχία της λειτουργίας του πειραματικού εργοστασίου στη Χιλή, η Χιλιανών συμφερόντων εταιρεία HIF Global, έλαβε το πράσινο φως από την Πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ για την κατασκευή του μεγαλύτερου έως σήμερα εργοστασίου παραγωγής e-fuels, στο Matagorda στο νότιο Τέξας, με τις εργασίες κατασκευής του να ξεκινάνε το 2024. Αυτό θα μπορεί σε διοχετεύει την αγορά με μαζικές ποσότητες συνθετικών καυσίμων, που σε ετήσια βάση αναμένεται να φτάνουν τα 750 εκατ. λίτρα έως το 2027. Για να γίνει αυτό θα απαιτούνται ετησίως 300.000 τόνοι “πράσινου” υδρογόνου και σχεδόν 2 εκατ. τόνοι “ανακυκλωμένου διοξειδίου του άνθρακα”. Τα αρχικά αυτά συστατικά με κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούν αρχικά να δημιουργήσουν 1,4 εκατ. Τόνους μεθανόλης που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην χημική βιομηχανία και ως καύσιμο για τη ναυσιπλοΐα, ενώ με περαιτέρω διύλιση μπορεί να μετατραπεί σε συνθετικό καύσιμο για κινητήρες εσωτερικής καύσης αυτοκινήτων.

   Η τιμή ανά λίτρο των e-fuels που παράγει το πειραματικό εργοστάσιο στη Χιλή ανέρχεται στα περίπου 50 ευρώ, όμως η μαζική παραγωγή αναμένεται να ρίξει την τιμή αυτή στα 2 ευρώ ανά λίτρο.

 

Πηγή: Carscoops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου