Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

To Texas επιβάλει υψηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας στα ηλεκτρικά από ότι στα συμβατικά αυτοκίνητα

    Ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται κάθε χρόνο αυξάνεται συνεχώς και σύντομα θα λήξει η “περίοδος χάρητος” από τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να τα διατηρούν σε καθεστώς σχεδόν μηδενικής φορολόγησης. Πρόσφατα o Κυβερνήτης του Texas στις ΗΠΑ Greg Abbott
ανακοίνωσε ότι τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει εφ’ εξής και αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 να πληρώνουν κάθε χρόνο 200 δολάρια για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους, κάτι που αντιστοιχεί με τα δικά μας ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται ήδη στα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες καθώς και στα υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, μέσω επιβάρυνσης κατά 20% στις τιμές λίτρου της βενζίνης, όμως αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε ένα ποσό της τάξης των 130 δολαρίων ετησίως ανά αυτοκίνητο. Μπορεί σε πρώτη φάση το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι μικρό υπολογιζόμενο στα περίπου 38 εκατ. δολάρια, έναντι 3,8 δις δολαρίων που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από τα θερμικά ή υβριδικά αυτοκίνητα σε κυκλοφορία, όμως μόνο στην Πολιτεία του Texas κυκλοφορούν σήμερα 200.000 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, ενώ από τις αρχές του 2023 έως τον Μάιο, πωλήθηκαν άλλα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

   Η λογική του συγκεκριμένου μέτρου βασίζεται στο ότι για την συντήρηση και επέκταση του οδικού δικτύου θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι το χρησιμοποιούν με τα οχήματά τους, επομένως δεν είναι δυνατόν αυτοί που οδηγούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί κάνοντας ουσιαστικά δωρεάν χρήση των δρόμων.


 

Πηγή: InsideEVs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου