Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Σύντομα τα νέα αυτοκίνητα δεν θα έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά του “καινούργιου”

  Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι η μυρωδιά του εσωτερικού του, η οποία, φυσικά, χάνεται με το πέρασμα των ετών. Αν και στους περισσότερους είναι κάτι θεμιτό έως και απολαυστικό, με η μυρωδιά ενός καινούργιου αυτοκινήτου να έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη
και από βρετανική εταιρεία για να λανσάρει το προσωπικό άρωμα Eau De New Car, παρόλα αυτά, κάποια από τα στοιχεία που εκλύονται στο εσωτερικό της καμπίνας από τις διάφορες επιφάνειες εντός αυτής είναι επικίνδυνα για την υγεία των επιβατών. Πρόκειται για οκτώ πτητικές οργανικές ενώσεις, ακεταλδεΰδη, ακρολείνη, βενζόλιο, αιθυλοβενζόλιο, φορμαλδεΰδη, στυρένιο, τολουόλη και ξυλένιο. Αυτές φαίνεται να αναδύονται από τα πλαστικά και άλλα μέρη του εσωτερικού όταν υπάρχει ζέστη και ήλιος, ενώ στην συνέχεια απορροφώνται ξανά από τα ίδια τα υλικά, όταν μειωθεί η θερμοκρασία στην καμπίνα. Αρκετά άτομα όταν εκτίθενται στις πτητικές αυτές οργανικές ουσίες φαίνεται να εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα, όπως ερεθισμούς στα μάτια, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και ναυτία.
   Ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 η Eυρωπαϊκή Επιτροπή UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) προσπαθεί να προωθήσει ειδικά στάνταρ και μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, όμως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τα έχει ακόμη υιοθετήσει. Κάτι ανάλογο, όμως, έχει θεσπιστεί στην Κίνα, όπου από το 2021 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα με χωρητικότητα έως οκτώ επιβατών.







Πηγή: Autocar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου